Лили Павлова се чуди как ще "раздадат" 1 млрд. за 1 година

Политика

15-10-2012, 13:18

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Петя Коленцова, Plovdivutre

Всичко от Автора

Правилното изхарчване на сумата не е лека задача, каза тя

Да усвоим 1 милиард лева от получените европейски средства за една година по програма „Регионално развитие“ е голямо предизвикателство, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Оказва се, че и правилното изхарчване на сумата не е лека задача. Общата сума за програмния период от 2007 г. до 2013 г. е 3 милиарда, като за 2,8 милиарда са сключени договори. „Всеки един лев, който не бъде разплатен, е рисков и трябва да го връщаме на ЕК."

До края на годината ще бъдат бъдат сключени договори за 95% от получените пари“, уточни Павлова. „Оказва се, че 90 % от проектите по Оперативна програма "Регионално развитие“ са обжалвани, защото законът е позволявал това да става, дори когато проектът е одобрен и е избран изпълнител“, добави Павлова.

Следващият проблем е качественото изпълнение на даден проект. Министерството дава 2 години срок да се сключи договора и да се изпълни. Най-проблемни проекти са тези за общинските болници, социалните домове, туристическите атракции и интегрираните транспортни проекти, какъвто сключи и Пловдив. „За инвестиции за градски транспорт сме дали над 400 млн.лева. Ако тези средства не се усвоят и реализират има риск ресурсът да бъде провален".

В Пловдив всички процедури са в срок. В момента върви подготовка на тръжни процедури“, увери Павлова.

140 милиона министерството е отпуснало за проекти за ремонтиране и обновяване на общински болници. „Договорите са сключени през януари, а едва през октомври се внасят промени в техническите спецификации. Една цяла година е изгубена“, констатира министърът.

„Ако общините не задействат по-бързи тръжни процедури следващите 6 месеца са рискови“, добави Павлова.

Най-успешни и с бързо реализиране са проектите за градска среда, ремонт на училища и детски гардини.

В следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. министерството ще настоява пред ЕК в бюджета да има малко над 4 милиарда лева. В момента средствата са над 1, 6 милиарда евро, предаде ПловдивУтре.