Станишев обвини Бойко в лицемерие и циничност

Политика

15-10-2012, 14:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Краде се много, възмутен е Сергей

Изявлението на Бойко Борисов е цинично и лъжливо. Всичките му приказки за социална справедливост са пълно лицемерие.

Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по повод на вчерашните поредни опити на Борисов да се оправдава с предишното правителство и да обяснява защо няма пари за социални плащания.

Червеният лидер напомни, че за трите самостоятелни години управление на предишното правителство от 2006 г. до 2008 г. бюджетните разходи бяха общо 65 млрд. и 712 млн. лева.

Същевременно през изминалите три години от мандата на ГЕРБ бюджетните разходи са със 17 млрд. 752 млн. лева повече или общо 83 млрд. и 464 млн. лева.

"При БСП социалната политика беше приоритет", обобщи лидерът на БСП и попита - след като ГЕРБ харчи повече, защо няма пари за никого – няма за пенсии, за социално слаби, за онкоболни, за БАН. Според Станишев логичният отговор е, че пари няма, защото се краде много. "ГЕРБ взима пари от всички граждани. Лентичките, които Борисов реже, са за сметка на заплатите и доходите, които не дава", добави Станишев. Той подчерта, че и догодина ГЕРБ ще събере по- малко приходи като дял от БВП от предишното правителство. Председателят на БСП напомни още, че при ГЕРБ контрабандата достигна небивали размери, което няма как да се случи без покровителството на управляващите.

Лидерът на социалистите не пропусна да отбележи, че докато БСП увеличи фискалния резерв с 4 млрд. лева и намали държавния дълг, ГЕРБ опоскаха спестените милиарди и до края на мандата ще затиснат България с близо 5 млрд. лева дългове.

"Ако Бойко Борисов иска да се бори за социална справедливост и срещу богатите, да последва предложението на БСП – да се вдигне данъкът на хората с високи доходи. Това е израз на солидарност по време на криза", заяви Станишев. Според него Борисов не предприема тази стъпка, защото обслужва интересите на тясното си обкръжение. Лидерът на БСП даде пример с приказките на ГЕРБ, че щели да въвеждат данък "богатство", а реално въведоха данък "колиба". "Сега с десятъка върху депозитите облагат хората с малки депозити", подчерта Станишев и напомни, че 70% от депозитите са едва до 1000 лева.