Няма пари за борба с трафика на хора

Мисия Пловдив

15-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Властите разкриват едва около 3,5 процента от този вид престъпления

Средствата за дейности, свързани с борбата за трафика на хора, не достигат. За щастие в Пловдив тази форма на организирана престъпност е по-слабо изразена в сравнение с други български градове. Това заяви Огнян Фортунов – председател на местната комисия за борба с трафика на хора. Той изтъкна, че в Сливен, Бургас и Варна проблемът е много по-масов. Затова там работят специализирани центове за работа с жертви на трафик.

 

За сравнение в Пловдив няма нито една неправителствена организация в тази област. Огнянов обаче отчете като плюс наличието на Кризисен център за жертви на домашно насилие, които са сред най-рисковите групи и за трафик на хора. Той изтъкна и работата със студенти от Пловдивския университет, които могат да помагат за преодоляването на някои трудности в борбата с трафика на хора. Единият от проблемите е общуването между жертвите, които са предимно с ниско образование и емоционални проблеми, и служителите в специализираните институции. Друг проблем е ниската разкриваемост на този вид престъпления. Тя е около 3,5 процента. Главната причина затова е, че сигналите за трафик на хора трудно достигат до институциите, тъй като често самите жертви и техните близки не искат или не могат да се обърнат към властите.

 

Желаещите да научат повече за проблема могат да посетят безплатните прожекции на филмите „Сестри”, „Изгубена невинност” и „Лиля завинаги” съответно в сряда, четвъртък и петък от 18:00 часа в галерия ТРАКАРТ. На площада пред общината в сряда от 14:00 ще се проведе и кампания за информиране на населението, посетена на Международния ден за противодействие на трафика на хора – 18-ти октомври.