Олимпийска физзарядка с Данчо Йовчев (СНИМКИ)

Архив Пловдив

16-10-2012, 10:28

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Шампионът води сутрешната гимнастика в „Черноризец Храбър”. Раздаде куп автографи

Още по тъмно ентусиазирани деца започнаха да изпълват двора на пловдивското СОУ „Черноризец храбър”, където олимпийският шампион Йордан Йовчев поведе сутрешната физзарядка. Няколко хлапета бяха застанали на пост още преди появата на учителите, за да зърнат първи олимпийския шампион. Те обсъждаха отличията, завоювани от големия гимнастик. За дошлите след тях пък по-интересно беше да обсъдят последните си подвизи в компютърните игри. Някои изразиха готовност да участват във физзарядката с надеждата, че спортната легенда ще им отмени часовете. Други пък искаха тя да продължи максимално дълго.

Още с пристигането си Йордан Йовчев беше посрещнат от децата с аплодисменти. Няколко смелчаци се втурнаха към гимнастика за автографи, след което същинска лавина от хлапета го затрупа. Не липсваха и желаещи за снимка. С доста усилия бе въведен ред и физзарядката най-сетне започна. Най-голям ентусиазъм показаха малките ученици, докато техните батковци и каки си намигаха с по една ръка в джобовете. На няколко пъти Йовчев лично отиде при малчуганите от първите редици, затруднени от упражненията, за да им покаже как точно да ги изпълнят. В гимнастиката се включи и кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, който бързо загря и закачи сакото си на близката ограда. Освен с много полезни техники, гимнастикът показа и своето чувство за хумор. След края на физзарядката той отново бе наобиколен от хлапетата с химикал и лист в ръка. Дори съобщенията, че първият час вече е започнал не успяха да ги откажат.

Децата се справиха страхотно. Не съм спал, за да дойда при тях, заяви с широка усмивка Йовчев. Това беше радост за тях и емоция за мен. Радвам се, че имаше такъв интерес. Надявам се повече училища да последват примера на СОУ „Черноризец Храбър”. Дори и за 10 минутки да загреят, така децата влизат по-свежи в училище, заяви олимпийския шампион, малко преди да побегне към изхода, тъй като бърза за Мексико, където ще се проведат избори за президент на Международната федерация по гимнастика.