Без търг армията купува 8 бойни самолета за $400 млн.

Най-доброто от печата

16-10-2012, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-интересното от печата за днес, 16 октомври

"Насред кризата армията купува ненужни самолети за 400 млн. долара", алармира на първа страница "Сега". Докато правителството обмисля въвеждането на новия данък, за да осигури
120 млн. лв. за увеличението на пенсиите, военното министерство смята да изхарчи без конкурс и без никаква необходимост крупната суми.

Бъдещата сделка, за която в бюджета за 2013 г. няма предвидени пари, вероятно ще натовари следващото правителство. Военният министър Аню Ангелов потвърди, че ако бъдат купени употребявани самолети, състезателна процедура няма да има, а ще се тръгне към директно договаряне с продавачите.

Става дума за осем бойни самолета втора употреба, които трябва да заменят руските МиГ-29. Решението ще бъде взето от правителството до края на месеца, след което ще се произнесе и
парламентът.

Философията на "Бюджет 2013" и доходите на българите са основна тема в интервюто на "Преса" с бившия финансов министър Пламен Орешарски.

По думите му облагането на лихвите с данък се прави просто за да се събере някой друг лев.

"Бланковият аргумент "така е в цяла Европа" е безсмислен, а и не е верен. Без да познавам практиките във всичките 27 страни, ви уверявам, че практиката е различна. Освен това в преобладаващата част от страните, които облагат лихвите по депозитите, паралелно се
освобождават от облагане лихвите по кредитите, които обслужват домакинствата. Не чух подобен подход да се предлага у нас", изтъква Орешарски.

Друг аргумент, който експертът изтъква, е начинът, по който правителството лансира идеята. "Не знам дали управляващите си дават сметка за хаотичното си поведение, което пряко рефлектира в инвестиционния и бизнес климат и в доверието на домакинствата. Не искам да характеризирам подобни резки обръщения в позициите, но ако бях инвеститор, щях да замразя каквато и да е активност в тази среда", коментира още Орешарски.

Поне 1,9 млрд. лв. е загубила България от членството си в ЕС, пресмята "168 часа". Управляващите обаче твърдят, че от една година вече сме на плюс. Това е така, само ако се гледа какво сме дали на съюза като членски внос и какво сме получили по линия на различните програми и фондове. Освен тази сметка обаче има и друга, твърди седмичникът и излага своите данни в подробна таблица.

Темата на "Труд" прогнозира, че виното тази зима ще поскъпне с 20 процента. Цената му отива нагоре заради по-слабата гроздова реколта, а също и заради италианските фирми, които се
оказаха не просто един от многото, а доминиращ купувач на нашия пазар на грозде.

"Монитор" цитира статистика, според която българите все повече пият бира у дома, вместо на заведение. През последната година около 72 процента от продажбите у нас са в магазините и
едва 28 на сто в заведенията.

"Хакер проби 5000 ВG пароли", алармира на първа страница "Труд". Адресите на електронните пощи и имената на потребителите бяха откраднати и публикувани в интернет на сайта, използван от  Анонимните.

За пробива алармира компанията за киберсигурност "Сентио", която обяви и новината на засегнатите 8 сайта. Базите данни са били пробити от хакер, наричащ се DoktorBass.

Според неофициална информация атаката е осъществена от Испания.