Представят изследване: София – град на творческата икономика

Мисия София

16-10-2012, 08:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В него е описано как ефикасно да се управляват парите за култура

Столична община и Обсерватория по икономика на културата организират съвместно представяне на втори етап от изследването "София – град на творческата икономика", съобщиха организаторите.

Изследването е резултат от съвместен проект на Обсерватория по икономика на културата и Столична община.

Представянето ще е от 10:00 до 14:00 ч. в сградата на Гьоте-институт България и се реализира в рамките на семинара "Стимулиране развитието на културните и творческите индустрии в България", съвместна инициатива на Гьоте-институт и Обсерватория по икономика на културата.

Целта на картографирането е чрез анализа на културните ресурси да се стимулира ефективното и ефикасно управление на средствата за култура на Столична община.

В настоящия контекст понятието "култура" излиза извън класическия аспект на културата като изкуство – създава се понятие за културата и в нейното икономическо измерение.

Ето защо, цел на това проучване е да се докаже приноса на изкуствата, културните и творческите индустрии за интегрираното развитие на града.

С настоящото изследване София се присъединява към Лондон, Берлин, Ливърпул – градове, изградили културните си политики и стратегии за развитие на основа картографиране на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

Данните от изследването очертават София като национален център на културните и творчески индустрии. Основните показатели за отделните подсектори относно икономическата им значимост – добавена стойност, заети, оборот, брой предприятия, преки чужди инвестиции, внос и износ на културни стоки и услуги – показват концентрация между 49% и 92% в София.