Фандъкова - доволна, София - културна

Мисия София

16-10-2012, 14:22

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вече работи Консултативен съвет по финанси

В Столична община съществува Гаранционен фонд, който осигурява общински гаранции за малък и среден бизнес. Спокойно може да се проучи възможността и в рамките на културните и творчески индустрии да има предоставяне на такива гаранции.

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на представянето на съвместен проект на Столична община и Обсерватория по икономиката на културата „София – град на творческата икономика”.

Към кмета на общината вече работи Консултативен съвет по финанси. Той се състои от представители на едни от най-големите банки на територията на Столична община, каза Фандъкова. Тя покани на следващото заседание да се обсъди възможността за подкрепа от банките, както и други възможности за подкрепа. „Тази индустрия представлява много голям фактор за развитието на нашия град. Най-големият процент за страната на тези индустрии е в столицата, в същото време – на територията на общината културните и творчески индустрии са четвърти сектор по участие в създаването на икономиката на града и на брутния вътрешен продукт, добави кметът.
Усилията в последните години от страна на всички, включително и на общината с финансирането, което ние предоставяме за култура, видимо дават резултат, което от своя страна ни кара да бъдем оптимисти за целта, която сме си поставили – да развиваме тези индустрии, да привличаме повече инвестиции, повече туристи и София да бъде една успешна столица на културата през 2019 година. Аз лично подкрепям това изследване „София – град на творческата икономика” за поредна година и се надявам да го правим редовно. Този проект ни дава възможност да изграждаме ясна база за културната стратегия на София, добави Фандъкова, цитирана от "Фокус".