Еврокомисар сдаде поста след разследване в измами

Свят

16-10-2012, 19:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Оставката му влиза в сила незабавно

Еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите, малтиецът Джон Дали подаде оставка днес, след като името му фигурира в разследване на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Европейската комисия.

Оставката на Джон Дали влиза в сила незабавно, се уточнява в комюникето на комисията. ОЛАФ е действала след оплакване от шведската компания Swedish Match, че малтийски бизнесмен се свързал с нея и се похвалил с връзките си с Дали, за да повлияе за приемането на предложение, свързано със закон за тютюневите изделия.

 

Ставало е въпрос да се отмени забрана за внос в ЕС на влажен тютюнев прах, произвеждан от Swedish Match и консумиран в Швеция и Норвегия. Докладът на ОЛАФ, предоставен вчера на Еврокомисията, разкрива, че малтийският бизнесмен се е опитал да извлече финансова облага в замяна на ходатайство.

 

Споразумение обаче не е било сключено и никакво плащане не е било извършено, се казва още в комюникето. В разследването ОЛАФ не е открила доказателство, от което да се заключи, че е имало "пряко участие" на Джон Дали, но авторите на доклада отбелязват, че еврокомисарят е бил информиран за действията на малтийския производител. Джон Дали категорично отхвърли обвиненията в търговия с влияние и обясни решението си да подаде оставка с желанието да защити себе си и Комисията. Временно неговите функции ще изпълнява Марос Сефкович, комисар, отговарящ по административните въпроси. Новият еврокомисар по здравеопазване и защита на потребителите ще бъде отново малтиец.