10 дни до електронното записване за детски градини

Животът

16-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Онлайн регистрацията ще става чрез сайта на общината, тестват системата

В последните дни на октомври ще стартира дълго чаканото електронно записване за пловдивските градини и ясли, научи Plovdivutre.bg. В момента се правят последни тестове. Въпреки това няма гаранции, че онлайн начинанието ще тръгне без срив. IP специалисти тези дни изчистват системата от грешки.

Веднага щом стартира процедурата тя ще бъде оповестена на интернет страницата на община Пловдив. От там ще има препратка за онлайн записването, каза за Plovdivutre.bg експерт "Образование и развитие" Донка Щилянова.

За разлика от столичната система тук входящият номер на документите няма никакво значение. Затова специалисти съветват нетърпеливите майки и татковци да не бързат да изпращат документи веднага след старта на страницата. Може детето да се регистрира по-късно и пак да бъде прието в най-желаната градина, обясни и ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов.

При отварянето на електронната страница ще се вижда ръководство за работа със системата. Добре е родителите да изчетат внимателно какво е нужно да направят и тогава да изпращат документи, съветва Щилянова. Ако въведените данни не са коректни, регистрацията се анулира.

Ако семейството няма достъп до интернет или компютър, ще отива на място в детските градини. Директорите или персоналът ще въвеждат данните в системата. При кандидатстването родителите ще могат да избират между 5 градини. За улеснение ще подават заявление само в тази, в която най-много желаят да учи детето им.

Класирането на малчуганите за следващата учебна година ще става без човеша намеса. Това е и най-голямото предимство-липсата на субективизъм, коментират експерти.

Децата ще събират точки в зависимост от критериите и предимствата, които ползват. Всеки месец ще се публикуват класиранията по градини. Текущо директорите ще качват информация и за свободните места.