4-ма пловдивски мъже - жертви на домашно насилие

Мисия Пловдив

16-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Първенци сме по заведени дела за тормоз вкъщи

Четирима мъже са потърсили помощ заради домашно насилие в Пловдив между април и септември тази година. Става въпрос предимно за психологически натиск, в който техните половинки включват и децата им. Това съобщи адвокат Милена Кадиева - Управител на Фондация „Джендър алтернативи”. За същия период закрила от организацията са потърсили и 76 жени, допълни още тя.

 

223 дела за защита от домашно насилие са били образувани през първите 9 месеца на тази година, съобщи на свой ред Надя Танева от пловдивската Дирекция за социално подпомагане. За сравнение през цялата 2009 броят им е бил общо 207. Според статистиката на пловдивския Районен съд се забелязва трайна тенденция към нарастване на този вид искове. 90 процента от делата са заведени от жени. Същият е и делът на издадените заповеди за незабавна защита от домашно насилие. За съжаление обаче много от жертвите сами изготвят молбите и тъй като не са запознати с юридическите изисквания половината от исковете в последствие се отхвърлят от съда. В 70 на сто от останалите случаи обаче се издават заповеди за трайна защита. Така за първите 9 месеца на тази година са издадени  общо 230 разпореждания – почти колкото за цялата 2009 г. Помощ в Кризисния център пък са потърсили общо 15 жени и 8 деца.

 

По отношение на съдебната статистика Пловдив стои на едно от първите места в страната. Има обаче трудности, които спъват борбата с домашното насилие и превенцията на това явление. Това съобщи Таня Георгиева - Директор на Областен съвет на БЧК-Пловдив. Една от спънките в съдебното преследване на насилниците е нарастващия международен юридически елемент на делата. В много от случаите става дума за побоища зад граница и скандали в смесени бракове.

 

В пловдивския регион има и известно недоверие от страна на институциите. Това донякъде е обяснимо, тъй като от близо 170 местни неправителствени организации за борба с домашното насилие реално дейност развиват едва 15-ина. Останалите само усвояват средства, изтъкнаха трите експертки. Те дадоха висока оценка на модела за социална помощ във Варна, където експертите работят в по-добра координация, но признаха, че там за подобни дейности е заделен по-голям бюджет и инициативите са започнали много по-отдавна.