Бивш играч на Милан става енергиен министър на Грузия

Новините

16-10-2012, 00:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Футболистът Каха Каладзе сяда на важния стол

Лидерът на победилата на парламентарните избори коалиция „Грузинска мечта" и кандидат за премиер на Грузия Биздина Иванишвили представи окончателния състав на новото правителство, обявявайки още няколко поста в кабинета, съобщава РИА Новости.

Иванишвили обяви по-голямата част от състава на кабинета още на 8 октомври.

Припомняме, ключовите министерски постове се оглавяват от: Ираклий Гарибашвили - министър на вътрешните работи; Ираклий Аласания - вицепремиер и министър на отбраната; Мая Панджикидзе - външен министър; Тея Цулукиани - правосъден министър; Паата Закареишвили - държавен министър по въпросите на реинтеграцията; Алексей Петриашвили - държвен министър по въпросите на Евроинтеграцията.

Повечето кандидати за министерските постове са работили при президента Едуард Шеварднадзе ( 1993-2003), припомня news.bg.

„Сега ще ви представя имената на всички тези министри, които не са били споменати по-рано", заяви Иванишвили.

Ще бъдат направени и промени в няколко ведомства. По думите на Иванишвили, „министерството на регионалното развитие и инфраструктура ще бъде разпуснато и част от него ще премине към министерството на икономиката".

Кандидатът за министър на регионалното развитие, футболистът Каха Каладзе, ще заеме поста министър на енергетиката, а на неговият пост ще застане професорът от Държавния университет в Тбилис Давид Нармания, който след разпускане на ведомството ще стане първи заместник-министър на финансите.

Амиран Гамкрелидзе, който бе предложен за поста министър на здравеопазването и социалните грижи, няма да поеме поста и ще продължи да работи в качеството си на съветник на премиера в бъдещето правителство по въпросите на здравеопазването.

Постът на здравен министър ще бъде поет от лекаря-педиатър Давид Сергеенко.

Окончателният списък с кандидатите трябва да бъде утвърден на първото заседание на парламента на 20-21 октомври.

На изборите на 1 октомври „Грузинска мечта" постигна победа, а партията на президента Саакашвили призна загубата си и обяви, че „Единно национално движение" минава в опозиция.

Коалицията на Иванишвили получава 87 депутатски места, а Саакашвили 63 места в 150-местния парламент.