Пламен Димитров от взривения блок: Изведох децата минути преди да гръмне

Животът

16-10-2012, 00:00

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Стаята на хлапетата, която се намирала точно над мазето с трансформатора, буквално се сринала долу от взрива

Баща на две деца усеща неприятна задушлива миризма посред нощ и извежда спящите си дъщерички от стаята им, навън пред блока. Минути по-късно, около 3 ч. сутринта, когато се връща да вземе връхни дрешки на хлапетата, трансформаторът, който се е намира в мазето на кооперацията, точно под детската стая в апартамента на първия етаж, изгърмява и разрушава половината блок.

Това не са кадри от зрелищен филм, а реалната ситуация, в която попаднал бургазлията Пламен Димитров, чието семейство на метри се е разминало със смъртта. Техният апартамент е най-пострадал отзлополучната сграда, където късно снощи се взриви трафопост на ЕВН, който се намирал в мазето.

Димитров все още е в шок. Той и съпругата му теглили кредит преди година, за да ремонтират жилището си, а от наема на магазина под него се издържали. От силната ударна вълна апартаментът им и магазинът под него са напълно разрушени. Мъжът получил контузия на главата, но за щастие не е тежко ранен. "Минути са ни делили от смъртта", промълви Димитров.

Ситуацията в периметъра около блока е като след бомбардировки. Магазините от партера са напълно разрушени, паркирани наблизо автомобили са повредени от взривната вълна. Бетенонен къс е изхвърчал и е преобърнал микробус. "Минути ни делиха от по-голяма беля", коментират пострадалите.

Два апартамента са с избити дограми и с много разрушения. Живеещите в сградата изразиха опасения, че може да има увреждания по основите на сградата.

Според първоначалната информация около полунощ в съоръжението е имало авария, довела до спиране на тока. Пристигнали ремонтни екипи, които да отстранят повредата. Три часа след като си тръгнали работниците се чуло силно бучене. Уплашените жители на кооперацията събудили съседите си и веднага напуснали своите жилища. 

Общинска комисия ще разследва причините за взрива, съобщи кметът на града Димитър Николов. Хората ще бъдат настанени във временни жилища, ако има риск за живота им. Една жена е настанена в хотел, защото не може да си ползва апартамента. 
Кметът на Бургас съобщи, че ще разпореди да се направят проверки във всички стари кооперации, в чиито мазета има трафопостове.

Все още няма яснота каква е причината за взрива. Най-важното нещо сега е да се промени Закона за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради.

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток. Досега е нямало проблеми с трансформатора, каза още Николов.

В същото време от EVN заявиха, че компанията ще поеме изцяло ремонта и отстраняването на щетите по взривените жилища.