Отказваме цигарите с електрошок

Архив Бургас

16-10-2012, 08:55

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Новият метод за лекуване на тютюневата зависимост струва 500 лева

Пушачите луднаха по електрошокова терапия, която отказва цигарите от раз. Новият метод за лекуване на тютюневата зависимост струва 500 лева.

В столичните кабинети, в които той се прилага, вече има опашки и записвания за месеци напред, показа проверка на „Монитор”.

Пет стотака струват три сеанса с игли, по които се пуска електрически ток, разясни д-р София Ангелова, консултант в областта за отказване от цигарите и специалист по пулмология в Университетската болница по белодробни заболявания „Света София”. Хората искат по-бързо да пресекат порока с настъпването на есента, тъй като кръчмите и кафенетата вече прибират масите за пушачи от тротоарите и до няколко седмици за тях ще настъпи ад в ресторантите, разясни докторката.

Същевременно кабинетът за безплатни консултации и отказване от никотиновия порок в белодробната болница беше затворен. Месечно през него минаваха около двеста души, половината от които пътуваха от провинцията до столицата. В резултат нашенците започнаха да пълнят частните специализирани кабинети. В тях масово се практикува традиционна китайска акупунктура с игла в ухото и медикаментозно лечение. Сеансите там обаче поскъпнаха с 5 до 20 лева и вече струват от 25 до 60 лева според  вида на лечението и дали в него е комбиниран и втори метод. През юни цените бяха съответно 20 и 40 лева. В повечето кабинети лекарите, за да привлекат клиенти, за първата консултация не вземат пари.

Ако пациентът няма финансова възможност, но много иска да откаже вредния навик, му предлагаме еднократна игла за 25 лева, която се носи в продължение на три седмици, разказа д-р София Ангелова. Иглата се забива в точката от ухото, която отговаря на волевите функции и зависимостите. Когато организмът на пушача започне да отделя ендорфини, започва да му се пуши неистово.

Тогава той разтърква убодената част от ухото и желанието за никотин утихва, разказа механизма на най-евтиното отказване на цигарите лекарката.

Този метод обаче не е от най-сигурните, разясниха пулмолози. Обикновено пациентите се връщат към порока в рамките на три-шест месеца, след като еднократната игла бъде свалена. Този период е и най-критичен за мераклиите да се разделят завинаги с тютюна.

За по-сигурно хората с възможности и повече свободно време се пробват да откажат цигарите срещу 60 лева пак с иглотерапия.

Тя обаче не е еднократна. В продължение на шест дни пациентът идва за убождания. За всяко приемане в кабинета той плаща по 10 лева, каза д-р София Ангелова.  

С около 40% са се увеличили желаещите да се откажат от вредния навик от въвеждането през юни на забраната за пушене на обществени места до октомври, показва проучване на Дружеството по белодробни заболявания.

Най-честият мотив, който изтъквали хората, бил, че искат да се откажат час по-скоро от вредния навик, за да не се притесняват пред чуждестранни бизнес партньори и при пътувания в чужбина, където на тютюнджиите се гледа с лошо око, а пушенето на обществени места се санкционира строго.

Вторият силен аргумент е, че пушачите се страхуват работодателят да не си създаде негативно впечатление и да не ги нарочи за уволнение при чести излизания на тротоара пред офиса за пушене. Едва на трето място следвал мотивът спестовност, съвсем малка част от анкетираните посочвали, че искат да опазят здравето си.