Еврокомисар хвърли оставка, разследват го за измами

Архив Пловдив

17-10-2012, 07:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предприемач от Малта се опитал да купи благоразположението на Джон Дали

Европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали подаде оставка, която влиза в сила незабавно. Висшия чиновник се оттегля заради започнало срещу него разследване от страна на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ по жалба на тютюнопроизводителя Swedish Match, съобщават от ЕК.

В сигнала се посочва, че малтийски предприемач е използвал контактите си с Дали, за да му предложи облаги, като в замяна лобира за бъдещо приемане на забрана на износа от ЕС на емфие. Сигналът бил подаден до ЕК, а тя незабавно го е прехвърлила към ОЛАФ, се посочва в изявление на комисията.

В окончателния доклад на службата сигналът е бил потвърден от разследващите. ОЛАФ не е открила доказателства за пряката намеса на Дали, но е установила, че той е бил запознат със случая. В допълнение се отбелязва, че лобистът не е успял да повлияе на политиката и действията на ЕК в желаната от него посока. Докладът е препратен на главния прокурор на Малта. Дали категорично отрича заключенията, но е решил да подаде оставка, "за да защити своята чест и честта на ЕК", се посочва в изявлението от Брюксел.

До излъчването на нов еврокомисар от Малта дейността на Дали ще бъде поета от зам.-председателя на ЕК Марош Шевчович, предава бТВ.