БАН алармира за епидемия от агресия сред българчетата

Архив Пловдив

17-10-2012, 08:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нападателното поведение и език провокирани от филми и компютърни игри

Повсеместната агресията сред децата и учениците до голяма степен е свързана с насилието, показвано във филмите и в компютърните игри. Те създават една друга реалност за малките, която оформя тяхното поведение. Това заяви доц. Румяна Божинова - ръководител на департамента по психология в Института за изследване на населението и човека при БАН, цитирана от БТА.

През последните 20 години у нас нарасна агресията сред учениците и младите хора. Склонност към насилие вече може да се види и в много ранна възраст - при 5-6-годишните деца, които следват модела на поведение на филмови или на компютърни герои, заяви доц. Божинова. Тя добави, че агресията не е само груба и физическа, тя е и вербална. Всички чуваме как се изразяват сега нашите деца и как общуват помежду си. Като цяло отношенията в обществото ни са много по-агресивни, отколкото преди години, обобщи ръководителят на психолозите в БАН, предава Дир.бг

Според доц. Божинова за преодоляване на агресията много важни са отношенията в семействата, защото децата повтарят това, което реално виждат. Тя препоръчва при проблемни деца психолози много сериозно да работят с родителите и с училището. Нужни са и групови сеанси, за да намалее агресията сред учениците. В редица държави се прилагат форми на трениране на толерантност в отношенията, защото само забележката не помага, след като учениците всеки ден се срещат с агресията, изтъкнa експертът. Тя препоръча загрижените родители и педагози да се обръщат за консултации към телефон 116 111.