Съдът подхваща племенник на Цар Киро за лихварство

Архив Пловдив

17-10-2012, 11:38

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Георги Илиев-Ушанката бе арестуван този февруари

Утре пред съда за лихварство застава племенникът на Кирил Рашков Георги Илиев-Ушанката.

Той бе арестуван в дома си в Катуница този февруари, след като ужилени от незаконната му банкова дейност се оплакали в полицията, съобщава в. “Монитор”, цитиран от БЛИЦ.

Разследването е установило, че Ушанката е раздал шест кредита за времето от 2005 до 2010 година срещу лихви на бедни хора от Катуница и околните села, от които е припечелил 43 117 лева.

Илиев водел старателна счетоводна отчетност в черен тефтер на кои хора какви суми е раздавал и срещу какви лихви. В записките му дори имало и ЕГН-та на длъжниците, а при обиск в къщата му срещу Здравната служба в Катуница полицаите открили записи на заповеди, от които ставало ясно срещу какви лихви Ушанката е давал бързите кредити. В зависимост от сумата си е слагал чиста печалба между 5 и 10%. За всеки отделен случай се договарял индивидуално с получателя на парите.

Срещу Георги Илиев Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение по член 252, ал. 2 от НК, според което го грози затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, като съдът може да постанови и конфискуване на част или на цялото му имущество. За да избегне по-суровото наказание, на 4 октомври защитникът на Илиев е внесъл искане в съда за сключване на споразумение с Окръжната прокуратура. В молбата обвиняемият признавал вината си и затова на първото заседание по делото в четвъртък нямало да бъдат призовавани свидетели и вещи лица.

Името на „царския” племенник нашумя в началото на годината, когато от ЕВН го хванаха да краде ток. Тогава стана ясно, че Георги Илиев е манипулирал електромера си така, че да отчита с около 30% по-малко потребено електричество.