Американският дуел – Обама-Ромни 1:1

Свят

17-10-2012, 09:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В тв диспута те отговаряха на въпроси на колебаещи се избиратели

Президентът демократ Барак Обама е спечелил победа над кандидата от Републиканската партия Мит Ромни на втория телевизионен дебат, според телевизионните мрежи в САЩ.

Първият, според социолозите, бе спечелен от Ромни.

Телевизионният канал Си Ен Ен съобщи, че 46% от телевизионната аудитория е дала предпочитанията си за Обама, докато Ромни получава 39 на сто.

Според експресното проучване на телевизия Си Би Ес, 37% дават гласа си за Обама, а 30% от наблюдавалите дебата са за Ромни.

Настоящият президент, с червена вратовръзка и бившият губернатор на Масачузетс, със синя на бели ивици, се срещнаха в залата на Университета Хофстра в Хемпстед /щата Ню Йорк/ в 90-минутен дебат, по време на който отговаряха на въпроси от група от 82 избиратели, все още колебаещи се за кого да гласуват.

Обама взе под внимание грешките си при първия дебат в Денвър и този път действаше много по-напористо и дори агресивно. Съперниците често се прекъсваха и се опитваха да се уличат в лъжи.

"Губернатор Ромни каза, че той има програма от пет точки, но той няма такава програма, програмата му е от една точка: най-богатите да се облагодетелстват при различни правила".

"Това бе неговата философия в частния сектор, това бе философията му като губернатор и това са възгледите му като кандидат за президент", атакува Обама.

Досегашният президент обвини републиканския си противник, че иска да остави на петролните компании "да определят енергийната политика" на САЩ.

Мит Ромни пък изглеждаше уверен и спокоен в защитаваните тези. Той показа, че владее уменията да комуникира в напрегнати условия и отговори на Обама.

Ромни обвини Обама, че води САЩ "по пътя на Гърция ", поради увеличаването на публичния дълг.

"Имахме четири последователни години, през които той каза, че ще намали наполовина дефицита, вместо това се удвои. Достигнахме от държавен дълг от 7 000 млрд. до 16 000 млрд. Това ни поставя на пътя на Гърция", обърна се Ромни към Обама.

На свой ред Обама обвини републиканския си съперник, че използва нападението срещу консулството в Бенгази, където загина американския посланик на 11 септември за политически цели.

"Не можете да използвате въпроси на политиката за сигурност" за политически цели, каза президента Обама, и нарече "обидни" обвиненията на противника си от Републиканската партия.

Ромни и Обама се разминават във възгледите си по много неща, но екипите им достигнаха до консенсус по въпроса за температурата в залата на Университета Хофстра, където се проведе дебата – между 17 и 18 градуса по Целзий.

Заключителният дебат между двамата ще се проведе на 22 октомври във Флорида.