В София завъртат румънски филм в Деня за борба с човешкия трафик

Афиш

17-10-2012, 12:27

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

"Любовникът" ще може да се гледа в Дома на киното

На 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора, в София ще бъде премиерата на румънския филм "Любовникът” (“Loverboy”).
Игралната лента представя темата за трафика на хора през призмата на любовта между двама младежи. Филм за опасните пътища, по които първата любов може да те отведе.
Фестивалната прожекция на "Любовникът" у нас е по време на София Филм Фест 2012.
Режисьор на лентата е Каталин Митулеску, Ада Кондееску изпълнява главната роля. До този момент „Любовникът” е носител на номинация за Митулеску в програмата „Un Certain Regard“ в Кан 2011, награда „Сърцето на Сараево” за най-добра актриса присъдена на Ада Кондееску, номинация „Сърцето на Сараево” за най-добър филм в Сараево 2011 и Gopos Award 2012 – номинации за най-добра актриса в главна роля, най-добър режисьор, монтаж, музика, звук, най-добър пълнометражен филм.

Премиерата на филма за България е избрана специално по повод Европейския ден за борба с трафика на хора заради историята - как едно младо момиче неусетно се превръща в жертва на трафик на хора.
През 2007 г. 18 октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафика на хора. Инициативата е на Франко Фратини, а на тази дата всички ангажирани институции, неправителствени организации и гражданското общество обръщат сериозно внимание на престъплението „трафик на хора“. Провеждат се различни инициативи, които имат за цел да насочат вниманието към проблема и превенцията му.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора се изразява в набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Тя може включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.