Здравната Деси милиончета иска, Дянков се стиска

Политика

17-10-2012, 13:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Атанасова пита за 21 млн. лв. в бюджета за догодина

21 млн. лева допълнително иска министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в бюджета за 2013 г.
Бюджетът за здравеопазване тази година е най-големият като глобална бюджетна рамка, заяви министър Атанасова, цитирана от "Фокус".
По думите й – това е най-големият бюджет за здравеопазване като глобална рамка, но здравният министър счита, че са необходими още средства за Фонда за лечение на деца, за инвестиции през следващата година и повече за дейност в труднодостъпни планински райони. Одобреният бюджет сега е 368 млн. лева, а още миналата седмица министър Атанасова е внесла становището си в Министерство на финансите за това, че е необходимо увеличение на средствата за Фонда за лечение на деца. Отпадането на лимита тази година, който беше до 180 000 лева, е довело до вълнообразно нарастване на сумата, която трябва да се отдели. 490 деца са ползвали това подпомагане от държавата от началото на годината досега като са били лекувани у нас и в чужбина.
Атанасова съобщи, че от днес вече е прието решение на Министерски съвет за увеличаване на средствата за възнаграждения на работещите в държавните психиатрични болници и районните центрове по трансфузионна хематология.
По думите на министъра, в Закона за лечебните заведения е посочено, че държавата може да осигурява средства за финансиране на лечебни заведения във високопланински и труднодостъпни райони. Последните няколко години такива средства не са били предвиждани. Именно затова тя се надява сега те да бъдат предвидени в бюджета за следващата година, за да имат и хората в тези райони адекватна медицинска помощ.