София: 2500 панелни блока, натъпканите в тях хора – 600 000

Мисия София

17-10-2012, 15:00

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

111 блока искат да се санират с европари, 8 са одобрените в София

Столична община с амбииции софиянци да санират домовете си

Броят на панелните блокове в София е над 2500. Около 600 000 от жителите на столицата живеят в тях, което на практика прави почти половината от населението на града.

Това сочат данни на НСИ, обявени днес от столичния зам.-кмет Ирина Савина, която коментира, че Столична община цели максимална част от парите по проекта "Енергийно обновяване на българските домове", да бъде усвоена именно в София.

"Не само панелните жилищата се нуждаят от обновяване. В централна градска част също има много стари сгради, които трябва да бъдат санирани и модернизирани", допълни тя пред "Фокус".

По думите й до момента над 90% от 400-те общински училища и детски градини в София са частично обновени - с подменена дограма или поставена топлоизолация на фасади и покриви.

"Вече има 40 обекта с изцяло внедрени мерки за енергийна ефективност, а целта е до 2020 г. по същия начин да бъде модернизирана цялата образователна база", отчете Савина.

"Голямо е желанието ни паралелно с общинския сграден фонд, да се обновяват и частните жилищни сгради, защото така столицата ни ще стане видимо по-красива, приветлива и уютна", допълни тя.

Според нея информираността на гражданите за ползите от енергийното обновяване на домовете и добрите условия, които им се предоставят да го направят, e от голямо значение за успешната реализация на проекта, който стартира вчера.

До момента са осъществени срещи с над 500 управители на етажни собствености в осем района – „Сердика”, „Люлин”, „Връбница”, „Илинден”, „Изток”, „Младост”, „Оборище” и „Надежда”.

През следващите две седмици предстоят срещи в районите „Слатина“, „Средец“, „Красно село“ и „Лозенец”.

"Радвам се да установя, че с всяка изминала среща присъстващите домоуправители са все по-запознати с проекта, а въпросите, на които трябва да отговаряме - все по-конкретни. Това означава, че информационната кампания на МРРБ и съпътстващите мероприятия, организирани от Столична община, дават положителни резултати", каза зам.-кметът Ирина Савина.