Никой не знае какво става с Таки

Крими

17-10-2012, 19:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Интерпол още го търси

Близо 6 месеца след като гръмна новината за ареста на Христофорос Аманатидис-Таки, Интерпол все още го издирва. Или поне това показва страницата на международната полиция, където в списъка на издирваните лица все още е прикачена снимката с данните за нашенеца.

На 10 май бе съобщено, че Таки е заловен в луксозния комплекс "Палм Джумейра" в Дубай (изкуствен остров, на който живеят изключително богати хора). Докато беше обявен за издирване, медиите го пращаха ту в Бразилия, ту в ЮАР или пък на различни екзотични острови.
Тогава главният секретар на МВР Калин Георгиев опроверга появилите са информации, че соченият за наркобос номер едно у нас се е предал сам и е бил с фалшив паспорт.
След шест месеца все не е ясно дали наркобосът ще бъде върнат у нас, за да се изправи пред Темида. С тази процедура бе натоварена Върховна касационна прокуратура, а главният прокурор Борис Велчев официално поиска екстрадицията му. Сега по-нататъшното развитие на сагата "Таки" е в ръцете на съда в ОАЕ.
Според запознати шансът да ни върнат Таки е 50:50. Затрудненията идват от това, че Дубай е извън ЕС, а страната ни няма правна спогодба с дубайските власти.

 Към момента българската прокуратура няма информация какво се случва с Таки, дали е разглеждано искането за екстрадицията му у нас.

 "Не мога да ви кажа. Никой не знае, това е процедура", заяви говорителят на ВКП Стелияна Кожухарова.

Тя обясни, че не знае какви са точно процедурите в ОАЕ, а самата тя в 20-годишната си практика като юрист за първи път попада на подобен случай. По думите й, властите в ОАЕ не са задължени да ни информират за това как протича производството, а само за крайния резултат.