Незрящи победиха мрака със своя надпревара

Животът

17-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Hа отличените състезатели бяха връчени парични награди

Надпревара между 9 незрящи състезатели се проведе днес на пловдивската Гребна база. Събитието бе посветено на Международния ден на белия бастун – 15 октомври.

 

В състезанието се включиха 2 жени и 7 мъже, като първата дисциплина бе самостоятелно придвижване с бастун по трасе с четири завоя. След кратки тренировки първи потеглиха жените. Съдиите обаче гледаха не времето, за което състезатели ще стигнат до финала, а тяхната техника и баланс. Въпреки сложната задача участниците показаха завидно чувство за хумор. Заради липсата на състезателки неколцина мъже предложиха да се включат и в женската категория. Само дано да не изкопаят ров на финала на трасето, шегува се един състезател. Бе, на мен можете и превръзка на очите да ми завържете, майтапи се друг.

 

Състезанието бе официално открито от зам.-кмета Георги Титюков. Той заяви, че в новия транспортен проект на Пловдив е заложена подмяна на светофари на възлови кръстовища в града и оборудването им със звукова сигнализация за незрящи. Пожелавам ви да сте живи и здрави и безаварийно придвижване, зави Титюков. От своя страна някои от незрящите му се оплакаха, че срещат грубо отношение в градските автобуси, особено когато са пълни и с младежи. Трудности пораждало и ваденето на карти за транспорт.

 

За да възвърнат силите на състезателите съорганизаторите от Lions club пък раздадоха хамбургери на всички. За отличените състезатели бяха подготвени още парични награди и пакети козметика.