Бюрото по труда разтакава мераклии да се учат (снимки)

Мисия Пловдив

17-10-2012, 17:38

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Връщат по три пъти кандидати по програмата "Аз мога повече"

Опашки от желаещи за безплатно обучение се вият пред Бюрото по труда в Пловдив на ул. „Чернишевски“ 3. От понеделник се приемат декларации и заявления по програма "Аз мога повече", която дава възможност на работещите на трудов договор и самонаетите да се запишат на безплатно обучение. Таблото пред бюрото е обсипано с обяви за курсове на фирми за графичен дизайн, училища за чужди езици и професионални компетенции.

Мераклиите се редят търпеливо един след друг в стая 11 на втория етаж, но почти всеки е върнат, заради непълни документи. „Най-честата грешка на желаещите е, че освен дипломите за средно и висше образование, задължително трябва да приложат и ксерокопие на приложението с оценките“, обяснява за ПловдивУтре Силвия Балева, специалист. Като нищо ще ви върнат дори, ако сте пропуснали да напишете под всяко копие на дипломите „Вярно с оригинала“ и подпис.

Проверявайте внимателно и цифрите – номер на лична карта, дата на издаване и други. От Бюрото не се поколебаха да разкарат и тези, които миналата седмица са изтеглили документите си от интернет и са ги попълнили в аванс. Оказва се, че по погрешка публикуваният формуляр е непълен и е подменен във вторник. Липсвало изречение в долния край на документа. По думите на експертите още в понеделник актуалният текст е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта. Според желаещите да се обучават това се е случило едва във вторник. Правилният вариант се продава в близката книжарница срещу 20 стотинки. От Бюрото по труда не дават формуляри.

Програмата "Аз мога повече" дава възможност над 50 хиляди души да получат професионална квалификация, дигитални компетентности и обучения по чужд език по програма „Развитие на човешките ресурси“, без да се бръкнат нито лев. От обучението можете да се възползвате, ако сте на трудов договор или ако сте самонаето лице.

Документи ще се приемат до 2 ноември. Комисия от Агенцията по заетостта ще прегледа подадените заявления, декларации и дипломи и ще реши дали ще може да се възползвате от безплатните курсове. Най-желано е обучението по английски и по италиански. „Все по-често в обявите за работа виждам изискване за италиански“, сподели млада майка. Желаещи не липсват и за текстообработване.