Д-р Томова: Кърменето е най-важно за новороденото

Архив Бургас

17-10-2012, 18:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Майките в Бургас са все по-мотивирани да кърмят и бебчетата наддават още в първите дни, смята специалистът

„Все повече майки в Бургас са мотивирани да кърмят, което е най-доброто за децата. От откриването на МБАЛ – Черноморска до сега всички изписани бебета са на естествено захранване.

Това води не само до стабилна връзка между бебето и неговата майка, но и до по-добър имунитет”, сподели д-р Стелияна Томова, която сред единиците Югоизточна България специалист неонатолог. Тя оглавява отделението по „Неонатология” на новата болница в Меден рудник, където от откриването до сега през ръцете й са минали повече от 33 бебета, от които болшинството момчета.

Според д-р Томова най-важна е нормалната адаптация на бебето към извънутробния начин на живот. Приоритети са храненето, наддаването на тегло, грижата за кожата, провеждането на имунизациите и скрининга за вродени заболявания. „В първите дни след раждането екипът на неонатологичното отделение се старае да даде най-важните практически съвети за правилното отглеждане на новороденото”, обясни специалистът. Резултатът е на лице, защото до момента всички бебета са били изписани здрави.

В отделението, където се полагат грижи за здрави и рискови новородени са обособени сектор „Здрави новородени“ и „Интензивно лечение“, с 23 легла, от които 5 - специални грижи и 5- интензивни грижи. Екипът се състои от 10 сестри и 5 лекари, двама от които единствените в Бургаска област специалисти по неонатология.

„Техниката при случаи на рискови новородени е особено важна. В някои от случаите тя играе животоспасяваща роля”, обяснява д-р Томова.

Отделението е с апаратура по съвременните изисквания за работа -  кувьози  за създаване на оптимална среда за отглеждане и наблюдение, апарати за изкуствена вентилация с възможност за прецизиране параметрите на обдишване, монитори за контрол на жизнените функции, фотолампи за лечение на жълтеницата на новородените, инфузионни помпи за вливане на медикаменти и хранителни вещества при деца, които не се хранят, апарат за ултразвуково изследване. 

„Може да звучи идеалистично, но целта ни е наситина да направим взено, в което да се даде качествена грижа. Невъзможно е да няма болни деца, но в първите дни след раждането искаме да дадем максималното за да може бъдещето им развитие да е добро, без да остават последствията от заболяванията от неонаталния период”, каза още д-р Стелияна Томова.