Скинхедс пребили двама афганистанци до НДК

Крими

18-10-2012, 13:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Непълнолетните момчета били бити бруталнo, алармира БХК

Двама непълнолетни афганистанци са били брутално пребити в района на НДК на 6 октомври. За случая алармираха Българският хелзинкски комитет и Центърът за подпомагане на хора, преживели изтезания (АСЕТ).

От БХК съобщиха, че при тях е постъпила жалба от 17-годишен афганистанец, търсещ убежище у нас.

Той бил със свой сънародник, също непълнолетен, близо до НДК, когато 12 скинхедс ги нападнали.

Второто момче е пострадало изключително тежко и е било прието във Военномедицинска академия в състояние на кома. Впоследствие момчето е излязло от комата, изписано е от болницата и понастоящем се намира в центъра за бежанци  в София, където за него се полагат грижи.

По случая има образувана преписка в Четвърто РПУ на СДВР.

От БХК напомнят, че случаите с нападения над чужденци в София са постоянни. Районът около сградата на НДК от години е обявен за "NO GO area" - едно от местата, където чужденци с различен цвят на кожата не трябва да стъпват, ако не искат да бъдат нападнати от неонацисти.

Последното нападение на чужденци, за което медиите съобщиха, беше едва преди няколко седмици. На 21 септември 2012 г. двама германци бяха нападнати и брутално пребити от група неонацисти - заради нашивки "Anti-fascism".

БХК настояват за бързо и сериозно разследване на нападението над двете деца от Афганистан, както и на всички подобни престъпления на омразата.