215 млн. лв. за метрото до летището и Бизнес парка

Мисия София

19-10-2012, 08:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Отпускат парите, но след одобрението на Брюксел

Столичното метро може да получи 215 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския съюз, с които да бъде построено разширението към летището и Бизнес парка в "Младост" 4.

Очаква се договорът за отпускането на средствата да бъде подписан от министъра на транспорта Ивайло Московски, съобщиха от Министерския съвет.

"Вече сме изпратили апликационна форма за проекта в Брюксел и плащането ще бъде извършено едва когато тя бъде одобрена", заяви пред в. "Новинар" изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Ако ЕС одобри изплащането на субсидията, подземната железница ще получи малко над 215 млн. лв. по Оперативна програма "Транспорт" за строежа на разширението, който включва изпълнението на два лота - Лот 1 "Цариградско шосе" - летище "София" и Лот 2 "Младост" 1 - Бизнес парк в "Младост" 4.

"Надяваме се да започнем изграждането на разширението до летището следващия месец", коментира Братоев.

Той изрази надежда, че подаването на офертите ще приключи до декември и строежът може да стартира през февруари или март догодина.

Братоев добави, че в момента се правят проектни проучвания за евентуалното разширение на подземната железница до Витоша, но строеж не може да започне, преди да има готов проект. Тогава ще се търси и източник на финансиране.

Преди няколко дни от Метрополитена се похвалиха, че все повече софиянци ползват услугите на подземната железница. Увеличил се е пътникопотокът и по двата лъча.

Според изчисленията на общинското дружество на ден във влакчетата се возят около 300 000 души.