Походът на памперсите

Най-доброто от печата

19-10-2012, 07:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-интересното от печата за днес, 19 октомври

Майките тръгват на бунт на 22 октомври, пише "Стандарт".

Въоръжени с памперси и биберони, те ще искат от властта детски надбавки за всички малчугани и увеличение на майчинството през втората година - от сегашните 240 на 310 лв.

Ще настояват още да има данъчни облекчения за семейства с хлапета под 18 г. и да се построят още забавачки.

Българинът ще плати средно по 4320 лв. догодина, за да издържа държавата, допълва "Труд". Това сочат сметките на Институтът за пазарна икономика.

Най-скъпата услуга, която всеки ще плати догодина, са пенсиите. те ще струват по 1081 лв. на човек.

Досегашните математически гимназии вече ще се делят на 2 вида - с прием от 8-и и от 5-и клас. Това решиха депутатите от комисията по образование при второто четене на закона за предучилищното и училищното образование, информира "24 часа".

"Философията на новия закон е, че всяко дете притежава талант и всяка детска градина и всяко училище трябва да създаде условия за неговото развитие. Става въпрос за прецизиране на институциите в системата на училищното образование", посочва в интервю за вестника Милена Дамянова, зам.-министър на образованието.

Фейсбук влезе в училищните правилници, допълва темата "Стандарт". Все повече школа пишат специални правила какво е позволено да правят децата, когато са в нета. Някои от тях са създали изрични етични кодекси за онлайн поведение или са въвели декларации, които се подписват от родители и ученици.

Казусът "Опиц" - нито те пазят, нито можеш да се защитиш. До това заключение стига журналистът Калин Манолов в интервю за "24 часа". По думите му освен Закона за оръжието, трябва да се промени НК в частта му за статута на неизбежната отбрана, при това така, че като попаднеш в такава ситуация и използваш оръжие, да не носиш наказателна отговорност.

Законът трябва да конкретизира в кои случаи си в състояние на неизбежна отбрана.

"Притежаването на законно оръжие у нас не е право, а привилегия. Защото държавата знае, че въоръжените хора един ден може да се обърнат срещу нея, ако тя действа като престъпник", отбелязва още Манолов.

Референдумът и скандалите около "АЕЦ Белене" са водеща тема в днешния печат. Енергийният министър Делян Добрев светкавично уволни шефа на държавното предприятие "Трафоелектроинвест" към НЕК Марин Ангелов, информира "Сега".

Поводът за гнева на министъра е писмо, което Ангелов е изпратил преди дни до кмета на Свищов Станислав Благоев за изграждане на високоволтова линия. Тя трябва да осигури "връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ "Белене".

"И при провален референдум темата за АЕЦ "Белене" ще влезе в НС", е заглавието над коментара в "Сега". България определено няма традиции в провеждането на референдуми. В новия закон вече се очертаха доста празноти, които са обект на спекулации от политиците.

Със сигурност референдумът за АЕЦ "Белене" ще даде началото на натрупването на практически опит, който е твърде важен за всяка обществена инициатива.

Под заглавие "Няма референдум, има судоку", Веселин Стойнев споделя пред "Труд": "Крайната цел на цялото това политико-юридическо инженерство е хората да се омаломощят, отвратят и масово да не излязат да гласуват."

В интервю, на по-задна страница, депутатката от БСП Корнелия Нинова допълва: "ГЕРБ се страхуват от референдума. Търсят начин да го провалят, защото, ако той е успешен, това означава вот на недоверие за правителството, даден от народа."

Управляващите продължават упорито да налагат идеята си да има данък върху доходите от лихви от депозити и влогове, макар да не са изчистили детайлите около въвеждането и събирането му ивсеки ден променят идеите си, коментира под глава "Сега".

Вчера стана ясно, че въпреки уверенията на финансовото министерство, че доходите от лихви няма да се декларират, част от българите все пак ще трябва да ги обявят в данъчните си декларации.

Задължение за деклариране на парите от лихви ще има за всички българи, които получават доходи извън възнагражденията си по трудово правоотношение, обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Въвеждането на данъка бе одобрено вчера на първо четене в ресорната парламентарна комисия единствено с гласовете на ГЕРБ.

"Ще наблюдаваме много сериозно следващите изборите в България", заявява в интервю за "Труд" бившият канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер.

"Те трябва да са чисти и трябва българският народ да реши кой ще води страната, а не определени кръгове, които може да имат възможност да окажат манипулативно въздействие върху изборите", призовава Гузенбауер.

В интервю за "Дума" той призовава да обединим усилията си, за да излезем от кризата. Бившият канцлер посочва проблемите, пред които Европа е изправена - високо ниво на безработица, относително намаление на заплатите и страх за социалната и икономическа стабилност на континента.

"Може да се преборим с тях само ако имаме разбирането, че всички ние сме едно цяло - няма победители и губещи, защото без така наречените "губещи" и победителите няма да останат дълго време такива. Солидарността е концепция, която се различава от благотворителността. Солидарността означава, че си готов да направиш нещо за другия, защото в крайна сметка това ще е добре и за теб", съветва Гузенбауер.

"24 часа" и "Телеграф" алармират на първа страница: Смърт чрез обесване грози двама българи, хванати с дрога в Малайзия".

На 29 октомври се очаква съдът да произнесе присъдите на Иван Костов и Георги Бакалов. Те са задържани на 18 май 2011 г. на международното летище "Султан Исмаил" с 5,6 кг амфетамин на стойност 497 000 долара.

Законите на тази страна предвиждат смърт за далеч по-малки количества наркотици. 159 осъдени на смърт от Куал Лумпур чакат изпълнение на присъдите си.

Малайзия е една от последните страни в света, където има смъртни присъди, изпълнявани чрез обесване.