Общ банков надзор ще бди над Еврозоната

Портфейл

19-10-2012, 08:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Механизмът трябва да предотврати банковите кризи

Европейските ръководители се ангажираха да установят през 2013 г. надзор върху банките от еврозоната – ключов етап в стратегията им за излизане от кризата.

В края на снощното заседание в Брюксел държавните и правителствени ръководители на 27-те постигнаха компромис по тема, която тровеше отношенията между Париж и Берлин седмици наред.

Испания обаче, която разчиташе на бързото намиране на решение за директното рекапитализиране на нейните банки, рискува да заплати за това споразумение.

Срещата на върха се проведе в момент, когато десетки хиляди гърци са излезли по улиците, за да протестират срещу икономиите по време на демонстрации, съпроводени с насилие и по-специално в Атина, където 60-годишен мъж получи инфаркт и почина.

Относно банковия надзор, "целта е да има съгласие по законодателната рамка до 1 януари 2013 г. Работата по оперативното му прилагане ще продължи през цялата 2013 г.", според заключенията на Европейския съвет.

На срещата на върха през юни, която завърши с напредък в опитите за изваждане от кризата на еврото, европейците се споразумяха да "разгледат" предложенията на комисията по този въпрос до края на 2012 г.

Комисията и някои държави, сред които и Франция, веднага настояха механизмът за банков надзор да бъде пуснат в действие от началото на 2013 г. Германия обаче изрази съмнение, като заяви, че този срок не е реалистичен.

След няколкочасови разговори, Франция и Германия накрая стигнаха до компромис.

"Решихме днес да уточним календара", подчерта президентът на ЕС Херман ван Ромпой пред журналисти, като добави, че ЕЦБ "се ангажира да работи възможно най-бързо за създаването на този механизъм през 2013 г.".

"Винаги сме казвали, че качеството трябва да е преди бързината", като целта е "достоен за това име банков надзор", изрази задоволството си германската канцлерка Ангела Меркел.

От своя страна Париж постигна приемането на неговото предложение надзорът да се прилага към 6000 банки от еврозоната, а не само към най-големите банки.

Това означава, че в края на този срок германските банки също ще бъдат подложени на механизма за надзор, обратно на желанието на Берлин.

Механизмът трябва да предотврати банковите кризи да не се превръщат в дългова криза.