Лекари в Стара Загора напускат, искат по-високи заплати

Мисия

19-10-2012, 11:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Настояват за 20% скок в парите им, но със задна дата

Всички лекари в Районния център по трансфузионна хематология-Стара Загора са подали заявления за напускане на работа.

Това се казва в декларация на лекарите, изпратена до премиера и здравните институции, съобщават от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Водещите им мотиви за решението са ниските заплати от положения труд и нeдостатъчния персонал.

Лекарите искат увеличаване на трудовите възнаграждения с 20% със задна дата от юли и увеличаване на работещите до достигане на изискванията, заложени в медицинския стандарт. Друго тяхно искане е да им бъде предоставено правото на разходи - 40% от платените медицински услуги за материално стимулиране.

Исканията им се базират на успешно проведената структурна реформа в трансфузионната система, тежката непрестанна работа, оставена на малък брой хора, които получават крайно недостатъчно заплащане. Това, според тях, води до неудовлетвореност и демотивация на персонала, водеща до риск от нарушаване на правилата на добрата медицинска практика.

"Считаме, че осигуряването на лечебните заведения с безопасни кръв и кръвни продукти е стратегически приоритет на държавата и заслужава достойно и адекватно възнаграждение", заявяват още лекарите, като прилагат и списъка на медицинския персонал, подал заявления за напускане.