Скандали в СУ заради конференция за Людмила

Мисия София

19-10-2012, 12:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Иван Илчев оплю декларация на "Синята коалиция"

Объркване и хаос в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" предизвика научната конференция, посветена на дейността на Людмила Живкова.

Преди началото ѝ, в конферентната зала на СУ влезе група от около 40 души, които протестираха против провеждането на такава конференция на територията на Алма Матер.

Основен довод на протестиращите беше, че Людмила Живкова няма реална научна дейност, която да бъде разисквана и че СУ е най-погрешното място за провеждане на конференция, обвързана с тоталитарния режим в България.

Людмила Живкова е дъщеря на комунистическия диктатор Тодор Живков (1956 - 10 ноември 1989). По време на неговото управление тя има неограничена власт. Тя завършва история в Софийския университет, история на изкуството в Москва и специализира в Оксфорд.

Ректорът на СУ Иван Илчев заклейми декларацията на Синята коалиция като "примитивна реакция" и опит да се забрани на историците да се занимават с онова, което им е професия. Десницата поиска да бъде отменена предстоящата конференция по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

"Самата Людмила Живкова е много противоречива личност. Не съм изпитвал някаква симпатия към нея, но тази реакция ме удиви. Това е една примитивна реакция, защото да се смята, че конференция за Людмила Живкова, която и приживе не беше особено популярна сред българския народ, наричаха я принцесата и не знам си какво си още, да се смята, че тя ще допринесе за някакъв успех на БСП, това е смешно", каза още проф. Илчев.