Божидар Димитров пак бъзика македонците

Общество

19-10-2012, 18:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Историкът говори за свой паметник, не ще да е на кон

Разглеждам издигането на паметника на Тодор Александров като поредния и то значителен етап в процеса на ребългаризация на националното съзнание в Македония.

Това заяви пред "Фокус" историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, на въпрос за коментар на новия паметник на Тодор Александров в Скопие.
"Да направиш паметник на Тодор Александров, който македонската историография еднозначно и в пълно единодушие обявяваше досега за великобългарски шовинист, човек, провеждащ политиката на двореца на цар Фердинанд в македонското общество и убиец на хиляди „честни” македонци, е наистина и подвиг, и смелост, и голяма крачка напред. Това ми вдъхва увереност, че и аз един ден ще имам паметник в Македония, тъй като, без излишна скромност, мисля, че съм допринесъл с нещо в процеса за ребългаризация на областта. Само една молба имам – да не ме поставят като Гоце Делчев, Даме Груев и Тодор Александров на кон, защото никога през живота си, също като тях, не съм се качвал на кон. Желая да бъда представен на кормилото на кораб или на носа на кораб с поглед, вперен в далечината", каза Божидар Димитров.