С над 5,4 млн. лв. тръгва Център за ранна диагностика на рака

Мисия Бургас

19-10-2012, 16:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Изграждането му е доказателство за доверието на европейските партньори, смята здравният министър

Близо 5,5 милиона лева ще бъдат инвестирани в изграждането на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ Бургас.

 

Днес пред министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в бургаската болница мащабният проект беше представен официално. Средствата за Центъра са отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет.

 

"Убедена съм, че този Център ще подобри здравния статус на населението от област Бургас , както и на целия Югоизточен регион", заяви министър Десислава Атанасова. Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. , която е на стойност 148 млн. лв.

 

След приключването на проекта Бургас ще разполага с нова модерна структура, която ще позволи да постигнем голямата цел, която сме си поставили - през следващите години да намалим значително заболеваемостта и смъртността в резултат на онкологични болести, заяви още здравният министър.

 

Според нея всеки реализиран проект по оперативните програми е израз на европейската солидарност и допринася за превръщането на България в неделима част от европейското икономическо и социално пространство, което пък е пряко доказателство за доверието на европейските партньори.

 

Очакванията са след изграждането на Регионалния диагностичен център за онкологични заболявания в него всяка година да получават висококачествена диагностика и лечение над 32 000 пациенти.