Искат пасажерско пристанище на о-в "Св. Кирик"

Туризъм

19-10-2012, 17:21

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Предложението ще бъде представено на вниманието на министър Вежди Рашидов

Съвсем скоро в Созопол вече ще има освен рибарско и пасажерско пристанище. По предложение на кмета на Созопол и областният управител Константин Гребенаров мястото,

 

което е подходящо за това е кейовата стена на остров "Свети Кирик". Това мнение изразиха по време на работна среща в сградата на Областна управа днес представители на местната и държавна власт.

 

Тя се проведе по настояване на кмета на Община Созопол и в нея взеха участие заместник-министрите на транспорта и културата - Камен Кичев и арх. Георги Стоев, областният управител Константин Гребенаров, кметът на Община Созопол Панайот Рейзи, представители на Министерство на отбраната, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Гранична полиция, Морска администрация, Пристанищна инфраструктура.    

       

Към настоящия момент градът разполага само с рибарски пристан, който през натоварения летен сезон, трудно успява да обслужи нуждите на туристическите плавателните съдове – две комети по направление Варна - Несебър - Созопол, редовните линии Созопол - Поморие и Созопол – Несебър, както и други такива.

 

В последните години се наблюдава ръст на туристическия поток в града, което е и основната причина за необходимостта от изграждане на пасажерско пристанище с цел и предназначение - обслужване на туристически кораби, информира кметът на Черноморската община Панайот Рейзи.

 

Идеята е  за пасажерско пристанище да се използва кейовата стена на остров „Св. Кирик”, който е публична държавна собственост в управление на Министерство на културата. Там в момента текат археологически проучвания, след края, на които министерството има цялостна концепция за превръщане на района в културен център.

 

Това е и причината от културното ведомство да не дават за сега положително становище в подкрепа на идеята. Свободният достъп до острова противоречи на концепцията за управление, която имат от Министерство на културата. За да има контрол останалите ведомства предложиха да бъде изградена ограда, която да отделя кейовата стена от останалата част на „Св.Кирик.” 

 

По време на дебатите не се стигна до окончателно решение по въпроса, но като компромисен вариант бургаският губернатор предложи районът на кейовата стена да бъде почистен и предоставен за акостиране на плавателните съдове по време на активния летен сезон.

Това ще даде временно решение на възникналата необходимост в град Созопол. По този начин ще бъде облекчено и рибарското пристанище. Предложението ще бъде представено на вниманието на министър Вежди Рашидов, след което темата ще бъде обсъдена отново.