Общински съветници от ГЕРБ не искат пазар до автогарата в Айтос

Мисия Бургас

19-10-2012, 17:24

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според съветниците градската автогара щяла да заприлича на бит пазар

Общинските съветници от ГЕРБ-Айтос категорично се обявиха против превръщането на автогарата в града в битак.

 

Това щяло да се случи, след като в близост до нея бъде преместен пазар, който преди се е намирал на въпросното място, пишат в позиция изпратена до медиите от политическата партия.

 

Подробноти около становището на местните парламентаристи и представители на ПП ГЕРБ-Айтос четете по-долу в текста. Burgasutre публикува позицията без редакторка намеса:


Докладната записка, входирана от кмета Васил Едрев, предизвика най-големи спорове и дискусии днес по време на редовното заседание на ОбС-Айтос. Въпросният открит пазар е бил преместен в двора на закритото училище „Любен Каравелов” с  решение на Общинският съвет през 2009 г. Дава се и съгласие за изготвяне на проект за изменение на ПУП – отреждането му от „за пазар” в отреждане „за парк, спорт и атракции”. До този момент обаче този проект за изменение не е осъществен.


Днес стана ясно, че  от администрацията искат пазарът да бъде върнат на първоначалното си място. Пенчо Желев  от ГЕРБ твърдо заяви от трибуната, че групата му  не подкрепя докладната. “През 2009 г. сме подкрепили предложението за изграждане на зелен парк на този участък. Сега ни казвате, че искате пак на същото място да се върне пазара, вместо жителите на града да имат място за отдих и разходки”. Колегата му, общинският съветник от ГЕРБ Даниел Орлов, също се обяви против предложението. „Правенето на битаци не е условие за развитие на общината. С тези приходи едва ли ще закърпим изтънелия общински бюджет. В момента амбулантната търговия не е на мода. Община Айтос трябва да започне да изгражда в дългосрочна перспектива стратегия за визия и развитието си.  Още в предния мандат сме поискали започване на разработка за общ градоустройствен план. Това не е адекватна и европейска форма на търговия и затова ние от ГЕРБ няма да подкрепим докладната”, заяви Орлов.


Общинският съветник от ГЕРБ Николай Колев отправи проектно предложение в залата да се изгради покрит пазар. Точно такъв бе открит вчера в бургаския квартал “Меден рудник”. “След два месеца може да има нова подписка от граждани за преместване на друго място и по този начин ще местим пазара да края на мандата си. Трябва да се помисли за проект с евросредства”, коментира той. След дълги обсъждания и спорове докладната записка все пак беше приета. А това означава, че предстои връщането на пазара на  неподходящо място –  пътят за Провадия и Варна, който за съжаление няма да може да се похвали с европейска визия.