Несебър сближава общнoсти чрез изкуство в Център на занаятите

Архив Бургас

19-10-2012, 12:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Трансграничният проект за занаятчийски центрове в Одрин и Несебър ще обедини не само общините, но и хората

"Всеизвестно е, че между различните общности най-добрият инструмент за разбирателство е културата, защото тя преодолява всякакви задръжки и предразсъдъци. Тя сближава народите и общностите, проектът в Несебър е прекрасен пример за това".

Това каза по време на откриването на Центъра за презентация на занаятчийските изкуства почетният консул на Турция в България Джем Улусой.  

С проект по програмата за трансгранично сътрудничество община Несебър разкри Демонстрационен център на занаятите. В него от днес са изложени  различни културни и традиционни форми на бита на България и Турция. Той се помещава в сградата на старата болница на града.

Двуетажната сграда е ремонтирана и преустроена за изложбен център. Той се реализира в рамките на двустранния проект между общините Несебър и Одрин.

Демонстрационният център на занаятите бе открит днес от генералния консул на Турция в Бургас Джем Улусой и кмета на Несебър - Николай Димитров. В официалната церемония взеха участие и представители на партньорските организации по проекта - Бургаска търговска камара, Генералният секретариат на провинциите в Турция и Асоциацията на търговците и занаятчиите в Одрин в лицето на Ендер Озден.

В рамките на проекта ще бъдат представени традиционни занаяти за двете страни. Подобен център ще бъде открит и в Одрин. Предстои да бъде направено обучение, чрез което занаятчийското изкуство от двете страни на границата да стане достояние на младите.

"Предстои да финализираме още един съвместен проект с Одрин. Ако той стане факт, ще построим екологична детска градина в Стария Несебър", каза Николай Димитров.