Дянков остави разплащателните ни сметки без дан "Десятък"

Архив Бургас

19-10-2012, 14:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това предложение вече е било прието, успокои министърът

Лихвите по всички разплащателни сметки остават необлагаеми, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков. 

"Това означава, че няма двойно облагане. Ще дам пример. Ако заплатата на един работещ се плаща по банков път, тя влиза в разплащателна сметка. Тъй като вече по нея са платени социални осигуровки, то тя не следва да се облага допълнително. Така че лихвите по тази сметка няма да се облагат. Към тази сметка може да има дебитна карта – плащанията по нея също не се облагат", обясни той.

По думите му това негово предложение вече е било прието на вчерашното заседание на парламентарната бюджетна комисия.

Дянков допълни пред "Фокус", че единствено спестовните сметки на българите ще се облагат.

"Такива сметки имат около една четвърт от гражданите. Те обикновено започват от около 1000 – 2000 лв. и са срочни – за шест месеца, една или две години. Парите там се замразяват за определен период, без право на ползване от гражданите. След края на този период се получава по-голяма лихва. Тъй като това е нов доход, той ще се облага", потвърди финансист №1 на държавата.

На въпрос дали е възможно хората да закрият спестовните си сметки и да оставят всичките си пари в разплащателни сметки, за да избегнат данъка върху лихвите, Дянков отвърна:

"Възможно е, но е малко вероятно. Първо, при всички положения парите остават в банките. Второ – спестовни сметки имат по-заможните и те нямат изгода да прехвърлят парите си в разплащателни сметки. Банковият пазар в България е много конкурентен и финансовите институции са изчислили лихвите така, че за хората с повече пари е по-добре да ги държат парите си в срочни депозити", смята министърът.