Буби налазиха нета

Най-доброто от печата

20-10-2012, 08:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-интересното от печата за днес, 20 октомври

"Труд" коментира какво се случва в интернет пространството у нас. Според автора на статията не е тайна, че големите партийни централи поддържат нарочни екипи за интернет-активност, които се редуват на смени, за да пишат денонощно "спонтанни коментари" на територията на свободното слово. И тук е мястото да се запитаме: защо четем измислени истории с фалшиви коментари под тях?

Тъмната страна на прекрасната и все още свободна територия, наречена интернет, са платените "буби", които в натрапчив неолиберален стил се преструват на свободомислещи граждани, които уж изказват своето нецензурирано мнение, но всъщност обслужват конкретни пропагандни или рекламни цели.

За съжаление доживяхме времето, когато профилът на коментиращите във форумите изглежда долу-горе така: 40% платени коментатори, 40% обидени от живота неудачници, които мразят всички и най-вече себе си, 15% нормални хора, които искат да споделят мнението си, и 5% такива, които наистина са запознати с коментираната тема, завършва "Труд".

"Битката за наказателния вот срещу ГЕРБ ще е свирепа", прогнозира в интервю за "24 часа" Харалан Александров, социален антрополог.

Според него при неизбежното олевяване, което върви с обедняването и липсата на перспектива, естественият печеливш е БСП. Доколко БСП ще успее да се възползва от това, е друг въпрос.

Бойко Борисов все още демонстрира завидна популистка кондиция и неуморно флиртува с тълпата, докато лидерството на Сергей Станишев се разгръща в другия крой на политическия
регистър - то е интелектуално, дистанцирано и самоиронично - но тъкмо той получи възможно най-високото признание в рамките на ЕС (избирането му за председател на ПЕС - б.р.).

Ще е иронично, ако без особени усилия, седейки отстрани и подхилвайки се злорадо, БСП вземе, че обере протестния вот, казва Александров.

Главният прокурор Борис Велчев е поискал да бъде свален имунитетът на двама депутати от ДПС - Гюнай Сефер и Митхат Табаков, акцентира "Труд".

Велчев потвърди, че е внесъл искане в парламента защитата на двамата да падне, за да бъдат пратени на съд по две дела за злоупотреби при обществени поръчки.

Става дума за проекти, по които е плащано, без да се извършва дейност. Конституцията позволява те да се откажат от имунитета си сами.

"Бавно Движещи се Железници", е водещо заглавие в "Капитал". Досегашният модел на "развитие" на БДЖ върви пред очите ни към своя край.

Доскоро този край се забелязваше в отчетите на дружеството. Сега вече е на показ за всички. Това е следствие от дълги години липса на реформи и отлагане на болезнени решения, страхливи политици, вкоренена зависимост от държавата, сбъркани инвестиции, лошо управление и още куп други фактори.

С годините железницата се е отказала от идеята да е транспортна компания (т.е. да гони бързина, точност и ефективност) и се е превърнала в социална услуга (много влакове за навсякъде на ниска цена), БДЖ не е способна да се издържа сама и разчита на постоянна държавна помощ.

През тази година само пътническите превози получават 170 млн. лв. Това чувство за недосегаемост от пазарните процеси я е направило инертна и небрежна към парите й,
а нарастването на субсидиите през годините не доведе до по-добри резултати.

Компрометираното управление на средства и потъването им в множеството пробойни през годините намали до критична точка доверието в нея. Вече никой дори вътре в компанията не вярва, че ако тя получава финансови инжекции, нещо ще се промени в положителна посока.