​Тя е на 90! Тя не спира! Тя всеки ден покорява Витоша!

Мисия София

20-10-2012, 11:02

Снимка:

ski.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Щастлива съм, признава баба Грозданка и благославя наред с: Дай, Боже всекиму!

90-годишната баба Грозданка от пернишкото село Кладница прави всекидневни преходи по 10 километра на Витоша.

Старицата може да бъде видяна всеки ден по пътеката към хижа "Селимица". С лекота преминава популярните маршрути до местностите Гола могила, Даин кладенец, Меча чешма, хижите "Острица" ,"Звездица", дори за един ден отива и се връща от Чуйпетлово.

"Нищо не ме боли, дори понякога когато се заседя, ми се схващат краката", разказва пред БТА Грозданка Иванова.

Жената е смятана за най-възрастната туристка в югозападния дял на Витоша. Все още не се предава и всяка година се качва на Черни връх на традиционния събор в последната неделя на август. Определя събитието като ритуал и празник за душата, който не пропуска.

Родена в сърцето на планината - село Чуйпетлово, баба Грозданка във Витоша е родила и отгледала двамата си сина. Със съпруга й, който бил пазач на водопровода за Перник над Чуйпетлово, живеели на работното му място - в т. нар. пазачница, която превърнали в свой дом.

По-късно се прехвърлили в хижа "Острица", три години прекарали в подножието на Черни връх, заедно с двете им деца. Слезли в града, когато дошло време момчетата им да тръгват на училище.

"Бяха като дивачета, дотогава бяха играли само с две момичета - роднини на наблюдател на Черни връх, които идваха там от време на време", споделя с тъга по отминалите години бабата.

"Планината дава здраве, сила, дух и самочувствие", категорична е старицата. Баба Грозданка не пие, не пуши и никога не го е правила. Позволила си няколко глътки алкохол на една сватба като млада, но й прилошало и оттогава не слага в уста и капчица. Няма високо кръвно и е със завидни здравословни показатели.

Всяка заран 90-годишната жена закусва с попара от домашно краве мляко или пък чай, приготвен от билки, които сама бере и суши.

"Щастлива съм, имам всичко - внуци, правнуци, син, снаха", признава днес гордата баба и благодари на Бог и планината за удоволствието на 90 години да ходи по Земята и раздава щастието си с благословията: "Дай, Боже всекиму!"