Ахелой и Каблешково с нова канализация от 2013

Региони

20-10-2012, 11:42

Снимка:

Община "Поморие"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кметът на Поморие Иван Алексиев в интервю за Burgasutre

Г-н Алексиев, в началото на август между община Несебър и министерството на околната среда и водите бе подписан проект на стойност 98 млн. лв., с който се предвижда модернизация на пречиствателната станция в Равда, която частично обслужва и община Поморие. Според вас какъв ще бъде ефектът от реализацията на проекта за селищата в община Поморие?

- Ефектът ще бъде за цялото Черноморие, тъй като капацитетът на пречиствателната станция в Равда е изключително малък, там са заустени отпадните води на курорта Слънчев бряг, който нарасна неимоверно. Ефект ще има и за Ахелой и Каблешково.

Освен това община Поморие е входирала проект за изграждане на канализационна мрежа в гр. Каблешково и рехабилитация на канализационната мрежа в Ахелой и последващо заустване в пречиствателната станция в Равда.

Кога очаквате да се случи това и как се е стигнало до тази идея? Имате ли вие принос като бивш председател на комисията по околна среда в парламента?

- В момента текат процедурите в община Несебър, всичко се движи там. Пречиствателната станция Равда е в землището на община Поморие, ние само извършваме съгласувателни процедури.

Предполагам ще започне в най-скоро време, тъй като имам уверението, че в началото на новия туристически сезон дълбоководното заустване ще бъде факт.

Най-вероятно и аз имам принос, тъй като това е приоритет за правителството като цяло – да се изграждат пречиствателни станции по цялото Черноморие, за да бъде наистина водата в нашето крайбрежие чиста.

С редицата промени, които направихме в основни закони се достигна до този момент, когато общините много по-лесно могат да кандидатстват за изграждане на пречиствателни станции. Затова смятам, че и аз, и колегите ми от 41-вото Народно събрание и комисията по околна среда и води имаме принос за този факт.

Получавали ли сте във вашата администрация сигнали или жалби за неприятни миризми заради свинарник в Ахелой?

- Редовно получаваме такива сигнали. Те идват не само при нас, но и в регионалната инспекция по околна среда. Реагираме на всеки сигнал. Извършваме както самостоятелни, така и комплексни проверки с РИОЗ Бургас.
Какво показват обаче фактите? Миризмите са в норми, лошото е, че при силен вятър засягат Ахелой и жителите се оплакват, но като цяло комплексът е изграден по всички стандарти и изисквания, така че оттук нататък ние няма какви други действия да предприемем, освен регулярни проверки, каквито правим. Пак казвам всички миризми, които се усещат и се засичат са в рамките на нормата.

Има ли планове на общината да развие плажовете северно от Поморие, за да бъде още по-привлекателна в следващия туристически сезон? Ако има, можете ли да очертаете какви са те?

-vВ интерес на истината около Ахелой няма създаден плаж и това е голям проблем за жителите му, защото те също искат да се развиват като туристическа дестинация. В момента стартираме проект за изграждане на буни точно на север от Поморие пред крайбрежието на Ахелой.

Една вече е направена - пред къмпинга и там започна да се създава плаж. Предстои изграждане на 4 нови буни по ивицата на Ахелой и развиване по-силно на туризма в тази част на общината, защото ние се водим морска община, но реално само гр. Поморие развива морски туризъм, докато Ахелой изостава малко в тази посока.

По тази причина общината насочва всички усилия да изгради тези буни, които ще имат и брегоукрепителен ефект, и ще допринесат за създаване на плажна ивица.

Град Поморие се слави като един от най-китните и красиви курорти по Южното Черноморие. През изминалия туристически сезон вашата администрация вложи усилия в засилването на тази тенденция. Каква е равносметката след края на сезона и има ли вече планове общината за още по-голямо развитие и подобряване на привлекателността в селищата?

- За радост сезонът беше силен. Имахме миналата седмица среща с туристическия бранш, където обсъждахме точно това, коментирахме какви нередности има, какви пропуски е допуснала администрацията. Като цяло оценката на браншовиците беше положителна, много малко забележки.

В основни линии сезонът беше и по-дълъг заради хубавото време. А туроператорите твърдят, че той напрактика още не е приключил, което ни дава увереност, че вървим в правилната посока. Предварителните разчети показват, че имаме над 10% ръст на туристите.

Другото, което е много важно, е туристическият данък, който е с по-голяма събираемост. Това показва, че действително туристите са били повече. Но най-радостното е, че все още сезонът продължава, дори и със затихващи функции ние имаме чужди туристи.

Освен балнеологията и туризма кои са другите отрасли, на които местната администрация планира да обърне задълбочено внимание през следващия сезон?

Балнеологията е много важна за Поморие, тъй като чрез нея можем да превърнем сезона в целогодишен и ние много ще разчитаме на нея. В тази посока ни помогна много и решението на Министерски съвет, с което ни върнаха Поморийското езеро.

Летният туризъм е основното, което развива община Поморие, но ние разчитаме и на културно-историческия туризъм, тъй като на територията ни се намира древната антична куполна гробница.

В момента стартираме проект за реставрация и консервация на тракийската гробница, което е първия етап от проекта Виа Понтика. След като го реализираме, ще кандидатстваме и за втори етап – за благоустрояване на пространството около нея.

Тук се намира и единственият действащ мъжки манастир по цялото Черноморие – Св. Георги. Но другото, което е много важно и трябва да се спомене е, че община Поморие финансира със собствени средства развитието на археологията.

Тази година се откриха много интересни неща. В момента правим консервация на археологическите разкопки, догодина ще ги подновим. Надявам се и ние да открием нещо ценно, за да ни отпусне правителството средства, защото седма поред година общината сама финансира тези разкопки.

В момента сме в процедура за избор на изпълнител за реализацията на един проект, който е може би единствена по рода си туристическа атракция не само по нашето черноморие, а и в Европа.

Това е музеят на солта, където може да се види как преди векове в Поморие се е добивала сол по старата анхиалска традиция чрез изпарение на морската вода и да разберат защо са се водили войни за този град и защо продължават интересите към него да са изключително големи.

Това е така, защото реално ние имаме голям икономически потенциал, който трябва да развиваме и чрез туризма да го доразвиваме. Надявам се Поморие да си върне мястото, което му се полага и да стане перлата не само на юг, но и на цялото Черноморие.