"Ууу" и "Оставка" посрещнаха министър Атанасова в Девин

Общество

20-10-2012, 20:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жителите на града си искат затворената преди година болница

Държавата няма да плаща за далавери направени от някого преди. Това отсече здравният министър Десислава Атанасова, която дойде късно в събота в Девин за среща с протестиращите за затворената общинска болница.

Тя беше посрещната от стотици девинчани с плакати, викове "Искаме си болницата", "Ууу" и "Оставка".

Полиция й направи път, за да стигне до сградата на общината, където трябваше да изложи пред общинарите и местните тезата на правителството.

В Девин за пореден ден протестираха за отваряне на болницата, която затвори преди година заради 1.8 млн. лв. задължения.

Атанасова заяви, че единствения вариант за лечебно заведение е държавата да финансира дейности на филиал на смолянската болница.

"Хората тук трябва да разберат, че държавата може да финансира лечебно заведение ако то е с 51% държавна собственост. Няма как да се финансира общинска собственост", заяви министърката.

Единият вариант е бъдещия филиал да бъде настанен в сградата на местното горско стопанство. Но това щяло да отнеме много средства и време. Другият вариант е местният ОбС да гласува с решение да предостави сградата на фалиралата общинска болница на държавата и тя да се разпорежда с нея, но дълговете на фалиралата болница да си останат задължения на общината.

Местните политици обаче посрещнаха на нож това предложение, понеже излизало, че общината финансира дейности на държавата.

"Тази болница е затворила заради безхаберие на местната власт, не може да слагате държавата в окото на тайфуна" заяви шефът на НЗОК Пламен Цеков. Трябва държава и община да се поделят отговорностите, заяви и шефката на Здравната комисия в НС Даниела Дариткова.