Отчитаме най-висока заетост на хотелите си в ЕС

Портфейл

22-10-2012, 08:21

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След нас са туристически страни като Кипър и Малта

В средата на 2012 г. най-голямо ниво на заетост на легловия фонд в хотели и подобни заведения сред страните от ЕС е отчетен в България - близо 90 на сто заетост на местата за преспиване.

Това сочат данни от изследване на Евростат за нивото на заетост на хотелската база в ЕС през юни 2012 г.

Данни на националната статистика показват, че през август 2012 г. реализираните нощувки у нас са били около 4,8 млн., от които 3,5 млн. са на чужденци.

Около 1 милион души, от които 780 хиляди чужденци са използвали местата за преспиване у нас през най-атрактивния месец от летния туристически сезон.

Приходите от тези нощувки са били за около 200 млн. лева, от които 158 млн. лева от чужденци.

Зад България в класацията на Евростат остават Кипър - 77,4 на сто заетост, Малта - 75,7 на сто заетост и дори домакинът на летните олимпийски игри Великобритания - 72 на сто заетост на легловия фонд.

Дори традиционно добре развити туристически дестинации като Франция и Испания отчитат съответно 70 и 60 на сто заетост на местата за преспиване.

Най-ниско ниво на заетост на местата за преспиване е регистрирано в Словакия - 33,7 на сто, Румъния - 35,3 на сто и Полша - 44 на сто.

Европейската статистика отчита още, че ЕС е основна туристическа дестинация в света, като 6 държави-членки на ЕС са сред десетте най-добри дестинации за туристи на планетата.