БГ майки на протест срещу безхаберието

Общество

22-10-2012, 09:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жените искат помощ за данъкоплатците

Български майки излизат днес на национален протест срещу безхаберието на държавата към децата.
Акцията набира популярност в социалните мрежи и ще започне в 12 часа пред областните управи и общини из цялата страна и пред сградата Народното събрание в София.
Жените настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки, освен това да те да бъдат плащани за всички, а не само на родители с доходи под 30 лева.

Месечното обезщетението за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно. 

Майките заявяват, че исканията им не целят да стимулират "паразитно" ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци.

Те настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години.

Други техни искания гласят: подобрени условия в ясли и градини (разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в група).

Според тях, първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, след което ако желае, да може да ползва услугите на държавно детско заведение.

Протестиращите искат промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време.