Полиция пази училището на ромите с портретите, тях ги няма

Мисия София

22-10-2012, 11:35

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

От страх, само 1/3 от учениците са в гимназията

Напрежението, което се създаде след качената във Facebook снимка с трима роми, които се гаврят с портретите на бележити българи, продължава да ескалира.

В Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич, където учат сниманите, се охраянва от полиция. Тя ще следи да няма ексцесии, съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието Петър Петров пред Дарик.

Тримата младежи са освободени от учебни занятия, като тепърва ще се изясни как да бъдат наказани. Заедно с родителите им, те ще бъдат изслушани от педагогическия съвет на гимназията като най-тежката санкция е да бъдат преместени в друго училище.

"Директорката и преподавателите са силно изненадани от постъпката на тримата. Желанието им е, ако може, да се извинят от името на момчетата на цялата общественост", каза Петров.

Ромите досега не са били вършели някакви глупости, не са били контингент на Детска педагогическа стая.

Снощи единият от тях - 17-годишният Севдин Валентинов, се извини в телевизонно интервю. Той заяви, че не е знаел кои са хората на снимките и не е очаквал, че така ще се развие цялата ситуация. 

От Атака обаче обявиха, че ще сезират главния прокурор за гаврата с историческите личности, ВМРО също организира протести.