2250 лв. за семейство от четирима. За да живееш!

Мисия София

22-10-2012, 13:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

1/4 от домакинствата едва оцеляват, твърдят от КНСБ

Издръжката на живот на един член от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на септември 2012 година достига 562,61 лева,

"Или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2250 лева, за да се храни и да поддържа разходите си за дома, да се облича, да ползва медицински и образователни услуги", пресметна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според изчисленията на синдиката темпът на нарастване на издръжката на живот през  септември е с 5,9% по-висок спрямо същия период на миналата година.

"В стойностно изражение увеличението е с 26 лева, а средно за четиричленно домакинство е с около 104 лева", поясни Димитров.

По думите му основните фактори, които влияят за това са високият скок на електроенергията, питейната вода, трайното поскъпване на горивата.

Разходите за храна продължават да са най-голямото перо от бюджета на семействата.

"Месото поскъпна. Млякото и млечните продукти - също. Опитът да бъдат замразени цените на десет основни стоки и услуги, се провали. Потреблението като цяло намалява", каза още лидерът на КНСБ.

Според синдиката линията на бедност в края на това тримесечие е 213 лева, а цели 23% от домакинствата у нас живеят под този праг, заключи Пламен Димитров.