И без признаване на вина - съкратен процес за "Тракия"?

Крими

22-10-2012, 12:49

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бургаският съд не даде днес ход по делото за рейса убиец

Има вероятност делото за адската катастрофа с рейса ковчег на "Ентруртранс" да бъде гледано по съкратена процедура, която включва заличаване на част от свидетелите от списъка за призоваване, но без признаване на вина от страна на тримата подсъдими.

Това предложение е дошло от страна на защитата и е възможност за облекчаване на тежкия процес, съобщава Burgasutre.bg.

На 15 юни 2011 година автобус по линията София - Бургас с 31 пътници се удари в мантинелата на магистрала "Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Загинаха 9 души.

Съдия Денчо Стоянов не даде днес ход на делото, тъй като не всички пострадали, които евентуално може да поискат да бъдат конституирани като частни обвинители или граждански ищци в процеса, присъстваха в залата.

Това ще наруши правата им, коментира магистратът.

Той обясни, че вариантите за съкратен процес са два, единият включва признаване на вина изцяло, а другият - някои вещи лица и свидетели да бъдат заличени от списъка за призоваване, без да се признава изцяло обвинението.

"Това е още една причина, поради която е необходимо всички засегнати страни да са тук, за да могат да вземат становище, те също имат право на това и ако не са съгласни, няма да има съкратен процес", обясни съдия Стоянов.

Процесът бе отложен за 26 и 27 ноември, което предизвика вълна от разочарование и сълзи у близките на загиналите, явили се днес в съда.

"Вие как ще се почувствате, ако сте на моето място", едва промълви Зюлфекер Мехмед Али от Карнобат, бащата на загиналия в катастрофата Мехмед.

Неговата защитничка адвокат Антоанета Димитрова е внесла молба близките на момчето да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса. Същото са решили да направят и близките на Пламена от Приморско, които отново се представляват от адвокат Димитрова.

Държавното обвинение е представено от двама прокурори, командировани за процеса от Пловдив. Обвинителният акт е дело на прокурор Виктор Янев.

"Във всеки един процес могат да се появят въпроси, може да се поискат допълнителни експертизи, но обвинителният акт е написан добре, всичко е изчистено до крайност", коментира адвокат Димитрова.

Според нея до изцяло съкратен процес, няма да се стигне. Най-вероятно защото и тримата обвиняеми няма да признаят вина.