Полицаи гонят майки с колички

Животът

22-10-2012, 00:00

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Над 70 родители се бунтуваха пред община Пловдив, искат по-високо майчинство и детски надбавки

Полицаи посрещнаха майките дошли да протестират пред сградата на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов". "Нямате право да се събирате тук. За вас е определено мястото пред Централна поща", отсече шефът на "Общинска полиция" Красимир Костов. "Няма да мръднем от тук. Нашите искания са отправени към държавата и местната власт, ще недоволстваме пред общината, не пред пощата", опълчиха се събралите се родители. Една от организаторките на протеста във Фейсбук - Ксения Кузманова разказа, че е внесла заявлението за протест още в сряда. В петък общинска служителка й позвънила по телефона и я сюрпризирала, че не може да се събират пред централната административна сграда, защото живеещите наоколо мрънкат и няма да могат да си починат наобяд. "Затова ние изместихме недоволството от 12 до 14 часа, за да не пречим на никого", обясни Ксения.

В столицата и в още 9 града родителите протестират за увеличаване на майчинството от 240 на 310 лева, а детските надбавки на 50 лева. Те настояват и за въвеждане на семейното подоходно облагане. В Пловдив над 70 майки с бебета разпънаха плакати и започнаха мирния протест точно в 12 на обяд. Вдигнати високо или закачени за детските колички надписите гласяха: "Достойното съществуване на майка с дете до 240 лева е невъзможно", "Искаме по-добри условия в ясли и градини", "За нашите деца, за децата на България, за нашето Бъдеще" и "242 лева ще е прага на бедност, майката ще получава с 1 лев по-малко". "Размерът на майчинството е подигравка, парите са недостатъчни, не може с 8 лева на ден да живеят майка с дете", каза Ксения Кузманова. "Яслата в Пловдив е 50 лева, а детските 35 лева".

Петя Христозова също е дошла на протеста. Разказа, че съпругът й е безработен и заедно със сина й Йордан живеят с нейното майчинство от 240 лева. "Ако не са родителите сме загинали", оплаква се младата жена. "Искаме ли да има деца в България или не", попита единственият татко, подкрепил проявата. Мирко Попов е учител, съпругата му започнала работа, защото нямат избор. "Ето аз сега взех малкия, тя тръгна, подаваме си го като пинг-понг. Аз вземам 500 лева заплата, знаете ли каква тежка зима изкара семейството ми, кошмар! Храна, мляко, дрехи, имаме и по-голямо дете", разказа Мирко. "Всичко скача – ток, горива. Не се издържа".

Докато майките протестираха, репортери записваха, а малките ставаха звезди, кметът Иван Тотев откриваше паметника на Йосиф Шнитер на бившия Гроздов пазар. Търпението на родителите се изчерпа и след като градоначалникът не отиде при тях, те го посетиха близо до новия монумент. "Вие сте лицето на града затова идваме при Вас", започнаха жените. "Има голямо неразбиране затова кой за какво отговаря, но ще ви подкрепям с възможностите на община Пловдив", каза кметът. "Дали сме половин милион за детски площадки, строим градини, ремонтираме, припомни Тотев. "Инфраструктурата Ви е приоритет, а не децата, обади се изнервена майка". Друга пък се възползва от срещата с кмета и разказа как ромски деца се приемат с предимство в градини и ясли. "Говорите глупости", ядоса се кметът. Каквото е по силите ми и в правомощията това ще направя", заключи той. Вярваме, че до довечера ще има резултат от националния протест, казаха пловдивски майки.