Тази година паметник, догодина ремонт на Гроздовия пазар

Мисия Пловдив

22-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Официално откриха монумент на архитект Йосиф Шнитер на площада

С нова настилка, озеленяване, осветление и системи за видео наблюдение ще бъде оборудван през идната година пловдивския площад „Независимост”, по-познат като Гроздов пазар. Това разкри скулпторът Цвятко Сиромашки, чийто монумент, посветен на архитект-инженер Йосиф Шнитер, бе официално открит на същото място днес. На церемонията присъства политическият, културен и бизнес елит на Пловдив.

 

Лично правнучката на архитекта – доц. д-р Мария Шнитер, благодари на скулпторът, който по думите й е вградил своите сили, здраве и инат в монумента. Тя помоли събралите се за откриването пловдивчани малко да смекчат традиционно критичния си поглед спрямо новата статуя и изрази надежда, че с обновлението площадът ще се класира след най-емблематичните места в града.

 

Кметът Иван Тотев на свой ред произнесе слово, в което нарече делото на арх. Шнитер: подвиг, граничещ с чудо. Той е създал първите модерни квартали, оформил е централната пътната мрежа и е сътворил сгради, които всички ние ползваме и днес. В същото време арх. Шнидер се е съобразил с уникалните природни дадености и историческото наследство на града, затова той заслужава подобно признание, изтъкна градоначалникът.

 

При откриването на паметника скулпторът Цвятко Сиромашки раздаде грамоти на спомогналите за инициативата пловдивчани. Директорът на пловдивския Исторически музей Стефан Шивачев пък запозна гостите на събитието с биографията на Йосиф Шнитер.