Съкратен процес за "Тракия"? Може, но без признаване на вина

Архив Бургас

22-10-2012, 10:57

Снимка:

Burgasutre

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Това предложение е дошло от страна на защитата и е възможност за облекчаване на тежкия процес. Ние не сме против, делото е тежко, коментира адв. Антоанета Димитрова, която представлява две от семействата, изгубили близки в рейса-ковчег

Има вероятност делото за адската катастрофа с рейса-ковчег на "Ентруртранс" да бъде гледано по съкратена процедура, която включва заличаване на част от свидетелите от списъка за призоваване, но без признаване на вина от страна на тримата подсъдими.

Това предложение е дошло от страна на защитата и е възможност за облекчаване на тежкия процес.

Както BurgasUtre вече писа съдия Денчо Стоянов не даде ход на делото, тъй като не всички пострадали, които евентуално може да поискат да бъдат конституирани като частни обвинители или граждански ищци в процеса, не присъстваха в залата.

Това ще наруши правата им, коментира магистратът. Той обясни, че вариантите за съкратен процес са два, единият включва признаване на вина изцяло, а другият - някои вещи лица и свидетели да бъдат заличени от списъка за призоваване, без да се признава изцяло обвинението. 

"Това е още една причина, поради която е необходимо всички засегнати страни да са тук, за да могат да вземат становище, те също имат право на това и ако не са съгласни, няма да има съкратен процес", обясни съдия Стоянов.

Процесът бе отложен за 26 и 27 ноември, което предизвика вълна от разочарование и сълзи у близките на загиналите, явили се днес в съда. 

"Вие как ще се почувствате, ако сте на моето място", едва промълви Зюлфекер Мехмед Али от Карнобат, бащата на загиналия в катастрофата Мехмед.

Неговата защитничка адв. Антоанета Димитрова е внесла молба близките на момчето да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса. Същото са решили да направят и близките на Пламена от Приморско, които отново се представляват от адв. Димитрова.

Държавното обвинение е представено от двама прокурори, командировани за процеса от Пловдив. Обвинителният акт е дело на прокурор Виктор Янев.

"Във всеки един процес могат да се появят въпроси, може да се поискат допълнителни експертизи, но обвинителният акт е написан добре, всичко е изчистено до крайност", коментира адв. Димитрова. 

Според нея до изцяло съкратен процес, няма да се стигне. Най-вероятно защото и тримата обвиняеми няма да признаят обстоятелствата в обвинението.

"Затова трябва да се изчистят всички процедурни въпроси, ако всички са съгласни за част от свидетелите процесът да бъде съкратен, да не се призовават, а да им се четат показанията, дадени в досъдебната фаза. Това е по-кратката процедура, която обаче не включва признаване на вина, и без това делото е много тежко", уточни юристката. 

Тя допълни, че клиентите й не са против подобно предложение, тъй като то облекчава процеса и не би имало отзвук върху евентуалното наказание. 

До края на миналата седмица са били депозирани 2 молби за граждански ищци и 3 за частни обвинители, те обаче ще бъдат рагледани в следващото заседание, когато се очаква процесът вече да започне.

"Ние сме поискали само като частни обвинители да бъдем конституирани, след това евентуално в друго, гражданско дело. Тук за суми не говорим, а за поддържане на обвинението и осъждане на виновните лица", каза още адв. Димитрова.

Както Burgasutre писа според прокуратурата 3-има са виновните за зверския инцидент на 15 юни 2011-а, при който загинаха 9 души. Това са собственикът на "Ентуртранс" Ениз Ченгел, ръководителят на група Транспорт в компанията и бивш шеф на ДАИ в Бургас Николай Точев, както и шофьорът на рейса Светослав Димитров.