Возят ни асансьори на... 90 години!?

Мисия София

23-10-2012, 07:38

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Браншът иска спешна подмяна на старите и опасни лифтове

В страната има около 120 000 асансьора, като над 80 000 от тях са построени и пуснати в експлоатация преди 1990 г., обяви шефът на Българска асансьорна асоциация (БАА) Валентин Маринков.

"Има асансьори на по 40, 50, 80 или 90 години. Те са абсолютно амортизирани и от държавната администрация не се търси никакъв начин да се направи така, че асансьорите да отговарят на европейските изисквания, да станат по-безопасни за хората или да се подменят", добави той.

Маринков обяви, че от асоциацията им предлагат промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, с които да се обследват съоръженията и да бъдат сортирани в 3 групи: за модернизация, за ремонт, за подмяна.

"Нашата цел е подмяната на асансьорите да влезе в програмата за енергийна ефективност и саниране на сгради, за да може да се отпуснат пари от ЕС", каза още той.

По думите му поне 4000 асансьора на година трябва да се подменят, както и да се направи дългосрочна програма и в следващите 15-20 г. всички тези асансьори да се сменят с нови.

Според Валентин Маринков асансьорният бранш би могъл да бъде изваден от сивата икономика с много сериозен контрол, ред и правила от страна на държавната администрация.