Роботи дирят генома на марсианците

Най-доброто от печата

23-10-2012, 06:20

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Учени мечтаят да реконструират организми от Червената планета

Обсебени от мисълта, че откриването на извънземни форми на живот ще им даде уникалната възможност да останат в историята, американски учени и предприемачи са се захванали със създаването на роботизирани марсоходчета, чиято мисия ще бъде търсенето на форми на живот на Марс. Идеята е, че ако засега успешно криещите се живи организми на Червената планета бъдат открити, тогава посредством дешифрирането на тяхната ДНК, подобно на разчитането на човешкия геном, ще стане възможно реконструирането на марсианските живи организми, ако такива са съществували някога

 

Специалисти от Масачузетския технологичен институт от години работят по проект за търсене на извънземни геноми, известен като SETG. Новото в тази насока е, че двама известни биолози и предприемачи - Крейг Вентър и Джонатан Ротбърг, са си поставили за цел да изпратят роботизирани машини за декодиране на марсианска ДНК.

 

Крейг Вентър, пионерът на дешифрирането на човешкия геном, вече тества инструмент в пустинята Мохаве, който ще може самостоятелно да изолира микроби от марсианската почва, да декодира цялата им ДНК и да изпрати получената информация обратно на Земята.

 

Инструментът не е 100 процента роботизиран, но компанията Synthetic Genomics на предприемача работи усърдно по въпроса. С идеята, че в неблагоприятните условия на Марс не може да оцелее никаква форма на живот, устройството на Вентър ще копае под повърхността, за да извлича проби за генетичен анализ. Предприемачът стига дотам в идеите си, че не изключва възможността за реконструирането на марсиански организми 

въз основа на тяхната ДНК последователност.

Ученият и предприемач Джонатан Ротбърг, основател на компанията Ion Torrent, работи съвместно със специалисти от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет, финансирани от НАСА. Целта на Ротбърг и сътрудниците му е да сведат 30-килограмовата машина на Ion Torrent за декодиране на генома до 3-килограмово устройство, което може да бъде изпратено на Червената планета със следващия марсоход.

 

Никоя от тези машини няма да открие минал живот на Марс. Ако се натъкнат на нещо чрез декодиране на марсианска ДНК, то ще бъде живо в настоящето. Колкото и невероятен да изглежда крайният резултат, това е една от онези амбициозни и особено рискови мисии, които при евентуален успех ще имат огромно приложение в търсенето на живот и на други места във Вселената, коментират експерти.